Hramul Mănăstirii Petru Rareș Vodă, sărbătorit în prezența Mitropolitului Clujului

de | oct. 21, 2018 | Actualitatea religioasă, Uncategorized

Mănăstirea Petru Rareș Vodă din localitatea bistrițeană Ciceu Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a sărbătorit duminică, 21 octombrie 2018 hramul, Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni. Sărbătoarea, la care au luat parte numeroși credincioși a fost încununată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, exharhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Beclean, părintele Doru Zinveliu, părintele stareț Teofan Timiș, dar și preoți de la parohiile învecinate. De asemenea, au fost prezenți duhovnici, stareți și starețe de la mănăstirile din zonă, autorități locale și județene. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în paraclisul așezământului monahal, iar după citirea pericopei evanghelice, părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Legea românească”. Pornind de la viața Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-i ia modele de credință si mărturisire.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot, diaconul Tudor Călin Lazăr, pe seama parohiei Bobâlna, Protopopiatul Dej. La finalul slujbei, părintele stareț Teofan Timiș a mulțumit tuturor pentru prezența la hram și a anunțat că în primăvară vor începe lucrările la biserica mare a mănăstirii.

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, situată la poalele Cetății Ciceului, județul Bistrița-Năsăud, a fost înfiinţată în 2014, la iniţiativa ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan. Ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, locașul de cult are ca hram pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Părintele Teofan Timiş, stareţul acestei mănăstiri, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală şi un mic paraclis şi să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii.

Locaşul de cult se află în apropierea stăncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe locaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru din Hârlău” și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava şi a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos. La Cetatea Ciceului, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.

Ultimele articole

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...