Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare | Inaugurarea Muzeului de Mineralogie din cadrul așezământului monahal

de | aug. 6, 2020

Joi, 6 august 2020, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Ilva Mare, Protopopiatul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în pridvorul bisericii mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Daniil Ureche, diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, Maria Mănăstire, interpretă de muzică populară, a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii mănăstirii.

Apoi, Preasfinția Sa a binecuvântant Muzeul de Mineralogie – colecția personală a domnului Ioan Șot, amenajat anul acesta, în incinta așezământului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Scurt istoric

Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și lucrarile de construcție la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.

La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.

În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.

Citește și interviul cu stavr. Hristofora Marinca: „cel mai mult ne împlinește fărâma de bucurie adusă pe un chip brăzdat de lacrimi”

Mai multe fotografii AICI 

Joi, 6 august 2020, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 6 august 2020

Foto credit: Dumitru Sidor

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...