Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față”de la Cheile Turzii

de | aug. 6, 2018

Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” Cheile Turzii din localitatea Petreştii de Sus, județul Cluj, și-a sărbătorit hramul, luni, 6 august 2018, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Începând cu ora 10.00,Mitropolitul Clujului, ÎnaltpreasfințitulAndrei a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Benedict Vesa și protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Bucuria vederii luminii celei necreate”.

La finalul Sfintei Liturghii, mulțime de credincioși și copii s-au împărtășit, iar cei mici au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, cărți de rugăciuni.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a grupului de psalți Tronos, de la Catedrala Patriarhală, dirijat de diac. Daniel Cuconașu.

La final, starețul Mănăstirii de la Cheile Turzii, arhim. Teofil Popescu a mulțumitierarhului pentru prezență, preoților, ctitorilor, dar și credincioșilor ce vin an de an la sărbătoarea mănăstirii.

Mănăstirea de călugări de la Petreştii de Sus este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Transilvania. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, datează începuturile mănăstirii, în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Mult timp așezământul monahal a fost un centru de cultură, destinat educării copiilor şi tinerilor din zonă. Revoluţia de la 1848 a dus la distrugerea mănăstirii, iar în perioada interbelică preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriaşi, a refăcut vechea mănăstire, care a fost sfinţită  în anul 1937.  În 1998, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, a fost reluată construcţia așezământului monahal. În prezent, pe lângă biserica nouă, există un paraclis, un corp de chilii şi anexe. Biserica mare a fost sfințită la data de 6 august 2016de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu,  la hramul Mănăstirii Schimbarea la Față

În acest an, sărbătoarea a fost una specială, deoarece a fost încununată de prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, Iași.

Icoana a fost întâmpinată sâmbătă, 4 august, de obștea mănăstirii și mulțimea de credincioși, veniți din mai multe zone ale Transilvaniei, pentru a participa la hram. Icoana a fost așezată într-un baldachin special amenajat în curtea mănăstirii, spre închinarea credincioșilor.

Prezența icoanei la hram s-a făcut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, prin dragostea arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu. Delegaţia care a însoţit icoana Maicii Domnului a fost condusă de către protos. Iorest Goraş, secretarul Mănăstirii Hadâmbu.

Text și photo: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Ceanu Mic

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Ceanu Mic

În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a Sfântului Cuvios Antonie cel Nou din Veria, vineri, 17 ianuarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a...