Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Moişeni, Certeze

de | iun. 20, 2016

Luni, 20 iunie 2016, de la ora 10,00, Preasfinţitul, Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Moişeni, Protopopiatul Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui sobor de 19 preoţi din parohiile din jur, în frunte cu pr. Mihai Feher, protopopul Oaşului.

Înainte de Sfânta Liturghie P.S. Iustin Sigheteanul a sfinţit icoana de hram, Sfânta Treime” şi icoana Maicii Domnului, care sunt aşezate spre închinare în centrul bisericii.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită în Altarul de Vară al mănăstirii iar ăspunsurile au fost date Grupul ASCOR, condus de Vlad Verdeş.

Mii de credincioşi s-au rugat împreună cu Arhiereul şi preoţii la această Sfântă Liturghie. Au venit credincioşi din Oaş şi Maramureş, din Baia Mare şi Satu Mare, ei rămânând nemişcaţi în timpul Sfintei Liturghii, cu toate că ploaia cădea intens şi vântul sufla în rafale. Dar n-au făcut-o, pentru că credinţa lor este adevărată şi ştiu că clipele petrecute în rugăciune sunt cel mai bun lucru plăcut lui Dumnezeu, folositor în orice vreme. Spre sfârşitul Sfintei Liturghii, cerul s-a înseninat din nou, iar soarele a strălucit pe cer, semn că în timpul Sfintei Liturghii s-a rezumat atât perioada de grele încercări prin care a trecut mănăstirea, cât seninul la care a ajuns şi va fi, sperăm, de acum încolo în viaţa mănăstiri, cu ajutorul Domnului.

Mănăstirea „Sfânta Treime” Moişeni s-a construit începând din 2004. Piatra de temelie a fost pusă de Duminica Tomii din acel an, avându-l ctitor pe preotul Toma Bobiţă, parohul din localitate, acum trecut la cele veşnice, împreună cu credincioşii săi.

Localitatea Moişeni face parte din vestita comună Certeze din Oaş, fiind situată la graniţa dintre judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Acum, după 12 ani de la punerea pietrei de temelie, se poate vorbi de un complex monahal, cu 13 maici, mănăstirea fiind vieţuită din 2005, când a fost instalată stareţă monahia Ieronima Şelever. Mănăstirea are biserică din lemn, în stil moldovenesc, aflată în fază de pictură, casă monahală şi ateliere de pictură, croitorie şi broderie pentru maici, casă pentru duhovnic, împreună cu arhondaric, Altar de Vară din lemn. Drumul de acces a fost modernizat prin grija unui binefăcător. Cele patru clopote, care se aud din dealul mănăstirii peste sate, cheamă credincioşii la rugăciune, la închinare, după rânduiala veche.

Dacă treceţi din Oaş în Maramureş, pe drumul spre Săpânţa, nu faceţi rău dacă vă abateţi din cale câteva sute de metri pentru a vizita şi a vă ruga la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Moişeni.

Andrei Fărcaş

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...