Hramul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” de la Dâncu și sfințirea clopotelor așezământului monahal

de | iul. 27, 2023

În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, joi, 27 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea Dâncu, județul Cluj, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, starețul așezământului monahal – protosinghelul Cleopa Dobocan, protosinghelul Ioan Crețu de la Mănăstirea Vilar din Franța, preotul Ciprian Ilie Mișin (Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca) – fiu al satului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat că „dragostea se manifestă prin fapte concrete”, dându-l ca exemplu pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, al medicilor ocrotitor și al bolnavilor deplin vindecător.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Pantelimon” din cadrul așezământului monahal, coordonat de Ioan Popescu.

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului a sfințit cele trei clopote ale așezământului monahal. Clopotele au fost realizate anul acesta la Turnătoria Grassmayr din Innsbruck, Austria.

Apoi, părintele stareț Cleopa Dobocan a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă față de mica comunitate din Dâncu, aflată în grija mănăstirii.

De asemenea, ierarhul a dăruit tuturor copiilor și tinerilor prezenți cărți duhovnicești.

 

Scurt istoric

Mănăstirea a fost înființată în anul 2014, la inițiativa Mitropolitului Andrei, datorită depopulării satului Dâncu, comuna Aghireșu, județul Cluj.

Slujbele se oficiază momentan în biserica de lemn din localitate, cu hramul „Învierea Domnului”, care are statut de mănăstire. Aceasta datează din anul 1750 și a fost strămutată aici în 1862 din Valea Drăganului.  Lăcașul adăpostește o colecție de icoane pe lemn, realizate în mare parte de Nechita Zugravu, pictor muralist și de icoane, deosebit de prolific între anii 1740-1770, activ nu doar în zona Clujului, ci și în Bihor, Sălaj și Câmpia Transilvaniei.

În prezent, se execută lucrări la noul complex monahal, unde se amenajează si un paraclis cu hramul „Sfântul Pantelimon”.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...