Hramul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” din localitatea clujeană Dâncu

de | iul. 27, 2016

Credincioșii din localitatea clujeană Dâncu și din satele învecinate au participat miercuri, 27 iulie 2016, la hramul noii înființate Mănăstiri „Sfântul Pantelimon”.

Pomenit astăzi în calendarele ortodoxe, Sfântul Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți Tămăduitori a fost prăznuit în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie în bisericuța de lemn a parohiei, ce datează din anul 1750. Cu acest prilej, Mitropolitul Clujului le-a vorbit oamenilor despre viața și minunile Sfântului Pantelimon.

Mănăstirea din localitatea Dâncu a fost înființată în 2014. De atunci și până acum s-a realizat fundația noii biserici a mănăstirii care va deservi comunității de credincioși din localitatea Dâncu și din localitățile învecinate.

Sfântul Mucenic Pantelimon, pomenit astăzi în Biserica Ortodoxă era originar din Nicomidia.

2707_pantelimonEl a primit la naştere numele de „Pantoleon”, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. A deprins secretele medicinei alături de un doctor din cetate, iar prin mijlocirea preotului Ermolae, a deprins învăţătura de credinţă. Este botezat de Ermolae şi i se pune numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Acest nume este pe deplin ilustrat de viaţa sa, deoarece se dedica bolnavilor pe care îi tămăduieşte cu iscusinţa medicului, dar şi cu puterea credinţei. S-a mutat la Domnul în jurul anului 305, în timpul persecuţiilor lui Diocleţian, când a fost supus la chinuri grele şi în cele din urmă decapitat.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este unul dintre cei mai populari sfinţi din calendarul creştin. El este invocat deseori de către cei în suferinţe, ca unul care aduce grabnică vindecare.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA