Hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dealu Mare –

de | iul. 21, 2017 | Actualitatea religioasă

          Joi, 20 iulie 2017, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dealu Mare din Protopopiatul Lăpuş, cu ocazia hramului.

La sosire, ierarhul a fost primit de primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, alături de credincioşi îmbrăcați în costume populare. Din soborul de peste 35 de preoţi slujitori au făcut parte Arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, protopopul de Lăpuş pr. Ioan Ciceu, Sincel Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii și preoţi din parohiile lăpuşene. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Adrian Dobreanu.

Să ne ţinem legea cu orice preţ, până la sacrificiu

Celor peste 3000 de credincioşi din Ţara Lăpuşului veniți la hram, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului le-a adresat un cuvânt de învăţătură despre viaţa Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, însoţit de sfaturi duhovniceşti. De asemenea, referitor la răspunderea pe care o au conducătorii în privinţa călăuzirii lui pe calea credinţei în Dumnezeu, ierarhul a precizat:

    „Poporul are conducători care trebuie să ţină cu poporul şi cu legea lui. Nu poporul să fie dus în rătăcire de conducători. Mulţimea simte şi trăieşte în comuniune cu strămoşii şi în relaţie cu Dumnezeu și în relaţie cu generaţiile care vor veni. Intuieşte poporul şi când este dus la rătăcire. Pentru, că iată, conducătorii de astăzi ai lumii, care se secularizează, se păgânizează, se înstrăinează, Îl alungă pe Dumnezeu din lume.Noi să ne ţinem legea cu orice preţ. Până la sacrificiu. Suntem datori”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

În cadrul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, părintele Nicoară Ioil, a fost hirotesit protosinghel. La final, părintele i- a dăruit Preasfinţitului Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană cu Sfântul Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei.

Andrei Fărcaș

         

 

Ultimele articole

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Poet, prozator și jurnalist român, a fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Acesta a fost Mihai Eminescu. S-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al 7-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o...

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

Sf. Cuv. Pavel Tebeul Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida (Egipt). Părinții lui au fost creștini cu o situație materială bună. Pavel a fost crescut în frica lui Dumnezeu, primind și o educație profană aleasă. La vârsta de 15 ani a rămas orfan. În acel...

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

De Ziua Culturii Naționale și a comemorării marelui poet Mihai Eminescu, la 172 de ani de la nașterea sa, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența reprezentanților cultelor religioase din municipiu, a autorităților civile și...