Hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Băișoara

de | iul. 20, 2022 | Actualitatea religioasă

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, miercuri, 20 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Mănăstirea Băișoara, județul Cluj, cu ocazia hramului așezământului monahal.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, PS Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, starețul mănăstirii, protosinghelul Iacob Rus, arhidiaconul Cristian Deneș, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură pe tema „Experiența puterii și experiența slăbiciunii”. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre modul în care exemplul vieții Sfântului Ilie poate să ne ajute să ne întâlnim cu Dumnezeu.

 

La finalul slujbei, părintele stareț Iacob Rus a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Băișoara, Protopopiatul Turda, a fost înființată în anul 1994 ca schit, iar după un an a primit statut de mănăstire. La început a fost ridicat un paraclis de lemn, iar mai apoi corpul de chilii și anexele gospodărești.

În anul 1997 s-a început ridicarea unei biserici de zid, în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia. În prezent, lăcașul de cult se află în stadiu de finalizare a picturii, realizată în tehnica frescă. Biserica va fi sfințită anul acesta, la data de 18 septembrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...