Hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Băișoara

de | iul. 20, 2020 | Actualitatea religioasă

Luni, 20 iulie 2020, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Băișoara, județul Cluj, cu ocazia hramului.

De la ora 10:00, la altarul de vară al mănăstirii,  Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preotul lect. Liviu Vidican-Manci, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Băișoara, protosinghelul Iacob Rus, secretarul de cabinet al Episcopului-vicar, diaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „Sfântul Ilie este omul judecății pentru că este prietenul Adevărului”.

„Să ne aprindem și noi de râvnă pentru Domnul, așa cum a făcut-o Prorocul Ilie. Este nevoie de râvnă în această lume, când toți contestă lucrurile esențiale, cele care ne-au ținut până acum ca neam, ca popor. E nevoie să învățăm de la Sfântul Ilie și să alegem lucrurile cele mai bune în defavoarea celor mai slabe, să le alegem pe cele ale Împărăției în defavoarea celor ale lumii acesteia care pier și nu mai rămân.” 

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ovidiu Joldeș, pe seama Parohiei Ciuleni, Protopopiatul Huedin. De asemenea, s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Băișoara, Protopopiatul Turda, a fost înființată în anul 1994 ca schit, iar după un an a primit statut de mănăstire.

Potrivit părintelui stareț Iacob Rus, la început a fost ridicat un paraclis de lemn, iar mai apoi corpul de chilii.

 În 1997 s-a început ridicarea unei biserici de zid, în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia, care acum se află la stadiu de pictură.

Mai multe fotografii AICI  

Luni, 20 iulie 2020, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 20 iulie 2020

Foto credit: Benedict Both

Ultimele articole

Evanghelia zilei

Evanghelia zilei

Ev. Ioan 10, 9-16 Zis-a Domnul: Eu sunt uşa: De va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla. Furul nu vine decât ca să fure, să înjunghie şi să piardă. Eu am venit ca oile Mele viaţă să aibă şi din belşug să aibă. Eu sunt Păstorul...

12 martie – Sf. Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, Episcopul Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog Duminica a II-a din Post (a Sf. Grigorie Palama; Vindecarea slăbănogului din Capernaum)

12 martie – Sf. Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, Episcopul Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog Duminica a II-a din Post (a Sf. Grigorie Palama; Vindecarea slăbănogului din Capernaum)

Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul A trăit în secolul al IX-lea. La trei ani după naşterea lui, Isaac, tatăl său, a murit, lăsând în testament ca tutore al fiului său pe împăratul Leon Isaurul, fiind rudă a sa. La vârsta de 12 ani a fost logodit cu Megalusa, o...

Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 18 martie 2023, începând cu ora 12:00, la lansarea volumului „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară. O...

Deținuții politici anticomuniști, comemorați la Cluj-Napoca

Deținuții politici anticomuniști, comemorați la Cluj-Napoca

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști a fost comemorată prin rugăciune la Cluj-Napoca, joi, 9 martie 2023, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat Episcopul-vicar Benedict...