Hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, sărbătorit în prezența Mitropolitului Andrei

de | mart. 9, 2021

La sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, marți, 9 martie 2021, când este comemorată și Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim, cu gropi comune, al deținuților politici din perioada comunistă.

Cu acest prilej, începând cu ora 10:00, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. Vasile Stanciu, starețul Mănăstirii Memorialul Gherla, protosinghelul Grigorie Benea, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință mărturisitoare”, în cadrul căruia a evidențiat curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, precum și al celor din închisorile comuniste.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Lorand Emanuel Komives. Acesta va fi hirotonit preot pe seama Parohiei Pădurenii, din Protopopiatul Gherla.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, Corul de copii „Memorialul Gherla”, coordonat de înv. Roxana Gădălean, a interpretat pricesne și cântece religioase.

De la ora 12:30, în cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei, Mitropolitul Clujului a săvârșit slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

La final slujbei, despre importanța și semnificația zilei au vorbit starețul Mănăstirii Memorial, protosinghelul Grigorie Benea, colonelul Sebastian-Florin Cliţan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca, și domnul Grigore Pepene, fost deținut politic, în vârstă de 96 de ani.

La evenimentul comemorativ a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei victimelor regimului comunist, precum și a ofițerilor și subofițerilor, din Jandarmeria Regală Română, care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, o parte din ei fiind îngropați la Gherla.

Zilele Memorialului Gherla, 6-9 martie 2021

Memoria martirilor din închisorile comuniste a fost cinstită și anul acesta printr-o serie de evenimente religioase și culturale organizate în cadrul Zilelor Memorialului Gherla.

În suita de manifestări se încadrează și lansarea unui compact disc, realizat cu sprijinul Radio Renașterea, care cuprinde cântece pe versuri compuse în temnițele comuniste.

CD-ul a fost lansat marți, 9 martie, de la ora 19.30, la Radio Renașterea, în cadrul emisiunii „Păhărelul cu nectar”, realizată de Doina Dejica. Această ediție specială i-a avut ca invitați pe copiii din corul „Memorialul Gherla”, alături de părintele stareț Grigorie Benea.

De asemenea, duminică, 7 martie, la finalul Sfintei Liturghii, a avut loc lansarea cărții „Rezistența românească”, coordonată de scriitorul Sorin Grecu.

Programul complet poate fi consultat AICI

Mănăstire închinată martirilor din perioada comunistă

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protos. Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă a așezământului monahal.

Pentru că anul 2017 a fost dedicat mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a inițiat la Gherla, unul din epicentrele suferinței din gulagul comunist românesc, construirea unui memorial pe Dealul Cărămidăriei, unde se află un cimitir anonim, cu gropi comune, în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă. Printre cei închiși la Gherla se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu, poetul Vasile Voiculescu și alții.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

 

Apel pentru sprijinirea lucrărilor la Memorialul de la Gherla

Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima ora­șului. Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării. Pentru a umple acest gol, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea «Sfinții 40 de Mucenici», care să cuprindă Ansamblul Memorial. Construită pe Dealul Cărămidăriei din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune, unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar –, Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe. Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului nostru recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, avem nevoie de sprijinul tău! Fii ctitor al memoriei celor ce s-au jertfit pentru credința în Hristos și pentru demnitatea neamului românesc! Fii ctitor al Memorialului Gherla!, se arată pe site-ul oficial al Mănăstirii.

Puteți contribui la: Asociația Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108155220740001, Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici – Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108156262520001, Strada Cărămizii nr. 2, 405300, Gherla.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...