Hramul Mănăstirii Strâmba, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon

de | dec. 12, 2021

În Duminica a 28-a după Rusalii, 12 decembrie 2021, zi în care este prăznuit și Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, starețul Mănăstirii Escu, protosinghelul Dorotei Ilieșiu, preotul militar Cristian Marțian, din Garnizoana Bistrița, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit pe tema „Sfântul Spiridon, «ospătătorul cel duhovnicesc»”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonerul-adjutant principal Bogdan Bejinaru.

La finalul slujbei, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților militare, locale și județene, precum și a numeroși credincioși.

Scurt istoric

Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, județul Bistrița-Năsăud.

Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința și cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.

Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţă, aceasta s-a mutat la Domnul.

Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. Mănăstirea are și un hram de vară, fiind sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.

În prezent, se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui nou corp de chilii.

Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Mănăstirea Strâmba / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA