Hramul Mănăstirii Ţeghea

de | iun. 12, 2017

Duminică, 11 iunie 2017, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ţeghea, Protopopiatul Carei, în fruntea unui numeros sobor de preoţi, cu ocazia hramului, „Duminica Tuturor Sfinţilor”, informează Episcopia Maramureșului.

Binecuvântarea lucrărilor de înnoire

Biserica de lemn a Mănăstirii Ţeghea, construită între anii 1996-1997, de cunoscutul meşter popular Gavrilă Hotico din Ieud, şi târnosită în anul 1997 de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, a avut nevoie de lucrări de înnoire şi lărgire a spaţiului, precum şi de consolidare şi refacere a acoperişului. A fost un moment binevenit luarea acestei decizii, prin care, din modesta biserică de lemn, a fost realizată, prin această înnoire, un monument de arhitectură, mai ales că acest lucru îl impunea pictura reuşită din interior. A fost refăcut acoperişul vechi, în stil maramureşean, în unul tradiţional maramureşean, cu valoare arhitecturală sporită, sprijinit pe arcade semicirculare, care au permis crearea unui pridvor de jur-împrejur, prin sprijinirea unui acoperiş complementar. A fost creat, tot pe arcade, un frumos pridvor peste cel de la parter, sub acoperişul mare al bisericii, sprijinit tot pe arcade, cum au bisericile vechi maramureşene din cadrul Episcopiei. Efectuate de aceiaşi meşteri de biserici din Maramureş, lucrările au fost binecuvântate în Duminica Tuturor Sfinţilor din acest an de Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, prin ungerea cu ulei sfinţit şi stropirea cu Aghiazma Mare, în cele patru laturi ale sale. Biserica poartă hamurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor”, iar paraclisul de iarnă este ocrotit de „Sfântul Apostol Andrei”.

Sfânta Liturghie Arhierească

După slujba de sfinţire a lucrărilor de înnoire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în frumosul Altar de Vară al Mănăstirii, construit tot din lemn, ca biserica mănăstirii, în stil arhitectural maramureşean, înconjurat de un sobor de 30 de preoţi şi 4 diaconi. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial misionar-social, pr. Florian Mocanu, noul protopop de Carei, proin-protopopul Marian Crainic al Careiului, Protos. Sebastian Drăguţan, duhovnicul mănăstirii, de origine din Basarabia, ieromonahi şi preoţi de mir din protopopiatele Eparhiei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. Mii de credincioşi au venit să se roage la această mănăstire încă de dimineaţă, încât în generosul spaţiu din jurul complexului monahal au adăstat mii de credincioşi, încât pământul şi cerul din jurul mănăstirii s-au umplut de rugăciunile celor prezenţi, sfinţind fiecare colţişor. Între credincioşi, încă dinaintea sosirii Episcopului, s-au aflat prefectul Darius Filip de Satu Mare şi primarul Balog Daniel al comunei Craidorolţ, de care aparţin Mănăstirea şi satul Ţeghea, Ing. Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească. Vremea călduroasă, cu un soare fierbinte, i-a determinat pe credincioşii prezenţi să se aşeze în locurile umbrite, fie în biserica mănăstirii, fie în frumoasele livezi din curtea mănăstirii. După terminarea Sfintei Liturghii, maica stareţă Emanuela Mateiu a donat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Maicii Domnului, ocrotitoarea Sfintei Mănăstiri.

Cuvânt de învăţătură despre Duminica Tuturor Sfinţilor

Ca de fiecare dată când se află în mijlocul credincioşilor cu ocazia Sfintelor Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le adresează celor prezenţi cuvinte de învăţătură, care să le uşureze credincioşilor calea spre mântuire. În această duminică, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Duminica Tuturor Sfinţilor, despre Sfinţii Apostoli şi despre făgăduinţa lăsată lor de Mântuitorul înainte de Înălţarea la Cer, despre Sfinţii din ceruri şi rugăciunile pe care le fac pentru noi, despre canonizările care au avut loc din 1990 încoace în Patriarhia Română.

„Biserica lui Hristos, Biserica noastră Ortodoxă, Cea Una sfântă, sobornicească şi apostolească, în care suntem noi, a închinat o duminică, imediat după Sfintele Rusalii, Tuturor Sfinţilor, însemnând că Duhul Sfânt a lucrat în mod văzut în viaţa Lor şi că Sfinţii Toţi pe care noi îi pomenim ne-au arătat şi ne arată calea spre Dumnezeu. Ne-au arătat felul în care Omul se poate mântui şi chiar desăvârşi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Omul, după ce a primit Duhul Sfânt, prin Taina Sfântului Botez, a intrat în familia Sfinţilor şi în Lumina Preasfintei Treimi şi se poate schimba. Devine el Biserică. Iisus Hristos Mântuitorul nu numai că a întemeiat Biserica văzută, Biserica istorică, a constituit Biserica din toţi care cred şi mărturisesc pe Hristos, se închină Preasfintei Treimi, îşi fac semnul Sfintei Cruci, O cinstesc pe Maica Domnului şi pe toţi sfinţii şi fiecare în parte este purtător de Duh Sfânt şi Har. Şi devine o Biserică vie. O Biserică umblătoare. Iată de ce a fost aşezată această Duminică a Tuturor Sfinţilor în prima după Rusalii”, a explicat credincioşilor prezenţi la Mănăstirea Ţeghea Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...