Hramul Mănăstirii Telcișior-Buscatu. Sute de credincioși au urcat muntele pentru a participa la Sfânta Liturghie

de | iun. 18, 2023

În Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, așezământul monahal de la Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, și-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Din soborul de slujitori au mai făcut parte: arhidiaconul Dan Văscu, directorul Radio Renașterea, Protosinghelul Porfirie Țanc, starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu, Protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Bichigiu, Protosinghelul Daniil Ureche, duhovnicul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare, alături de preoții din localitățile învecinate.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În ciuda accesului dificil, la slujbele dedicate hramului, au participat sute de credincioși alături de primarii localităților limitrofe Telciu și Coșbuc.
În cuvântul de învățătură, Părintele Exarh Dumitru Cobzaru a vorbit, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, despre chemarea pe care Dumnezeu ne-o adresează fiecăruia dintre noi. A doua parte a cuvântului de învățătură a cuprins o prezentare a unor vieți de sfinți români și părinți duhovnicești.

La final, Protosinghelul Porfirie Țanc, starețul Mănăstirii a adresat un cuvânt de mulțumire soborului și credincioșilor prezenți, celor implicați în organizarea hramului și ctitorilor mănăstirii.

Așezământul monahal din localitatea Telcișor-Buscatu, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a fost înființat în anul 1995, ca schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului. Între anii 1995-1997 s-a construit o biserică din lemn în stil maramureşean, care a fost sfințită în anul 1997 de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. În anul 2008 a încetat să mai funcționeze, deoarece a rămas fără monahi.

Schitul a fost reînființat în 2011, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar din 2012 a primit statut de mănăstire. Locașul este situat într-un cadru natural deosebit, la cota 1000. Accesul se face pe jos sau cu autoturisme de teren.

Starețul așezământului este protosinghelul Porfirie Țanc.

Foto: Vasile Hertely și Dumitru Cucură

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...