Hramul mic al Mănăstirii Rohia

de | apr. 22, 2017

Vineri 21 aprilie 2017, marea sărbătoare „Izvorul Tămăduirii”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, cu începere de la ora 10,00, Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia cu ocazia hramului mic al Sfântului locaş.

Un sobor de peste 25 de preoţi a venit să aducă cinstire şi închinare Maicii căreia îi este închinată această sărbătoare. Între ei, Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul mănăstirii, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, preoţi din Protopopiatul Lăpuş, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi din Episcopia Sălajului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Adrian Dobreanu, iar la slujba de priveghere de toată noaptea şi la vecernie de un grup de teologi din Cluj-Napoca.

În rândul celor câteva mii de credincioşi, în număr mare, ca la hram, s-au aflat Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, viceprimarul Vasile Kraus, Ing. Ioan Filip, directorul general al firmei TAPARO Tg. Lăpuş, care ajută foarte mult Mănăstirea, Viorel Deghid, fost prefect al judeţului Maramureşului, Col. Ioan Mureşan, inspector şef al ISU Maramureş, alte oficialităţi.

„Chiar dacă anul acesta a fost mai rece, credincioşii au urcat cu multă evlavie pe muntele acesta plin de sfinţenie, plin de binecuvântare şi har, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este primul hram de Izvorul Tămăduirii pe care-l facem fără Înaltpreasfinţitul Justinian, dar este în mijlocul credincioşilor, avându-şi locul de veci aici, în incinta sfintei mănăstiri. Mulţumim Maicii Domnului şi o rugăm să ocrotească obştea monahală şi să îl ajute pe părintele stareţ Macarie şi obştea de aici să ducă mai departe atât flacăra credinţei şi slujirea poporului lui Dumnezeu, cel drept credincios, cu nevoile sale duhovniceşti, cât şi lucrările importante pe care urmează să le finalizeze aici la Rohia ca, în câţiva ani de zile, biserica aceasta, care este o catedrală a munţilor, să poată să fie sfinţită şi să ne bucurăm cu toţii de harul, binecuvântarea şi unicitatea Mănăstirii Rohia între celelalte mănăstiri din Patriarhia Română şi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.”

Părintele stareţ Macarie a mulţumit Preasfinţitului Părinte Iustin pentru prezenţa la această sărbătoare a mănăstirii, când s-a rugat împreună cu soborul şi credincioşii, şi a amintit de împlinirea a 23 de ani de la primirea darului arhieriei la această mănăstire, în 17 aprilie 1994. Drept mulţumire, Preasfinţitul Părinte a primit în dar de la obştea mănăstirii o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Rohia, pe care să o păstreze la Centrul Eparhial şi căreia să i se închine când va simţi nevoia. Masa caldă de hram a fost asigurată de credincioşii Parohiei Rogoz şi preotul Ioan Hojda.

Andrei Fărcaş, Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...