Hramul mic al Mănăstirii Săpânţa

de | sept. 16, 2019

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de Vară al Mănăstirii Săpânţa Peri, Protopopiatul Sighet, în fruntea unui sobor de preoţi, stareţă stavrofora Agnia Ciuban. Mănăstirea Săpânţa Peri are cea mai înaltă turlă din lemn din întreaga lume.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor de 21 de preoţi şi 3 diaconi au făcut parte Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Iustin Luţai, parohul din Săpânţa, fiu al Pr. Grigore Luţai, ctitorul sfântului locaş, Pr. Dan Sidău, responsabilul cu coordonarea lucrărilor de eabilitare de la Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei, Pr. Petru Florin Pop, paroh în Petrova, Ieromonahul Nicolae Tat, duhovnicul Mănăstirii Săpânţa, Pr. Mădălin Botiş, parohul bisericii „Sfinţii Împăraţi Constatin şi Elena” din Sighetu Marmaţiei, Pr. Vasile Gligor de la Poliţia de Frontieră, Pr. Ioan Andrei Tomoiagă, paroh în Onceşti, Pr. Gabriel Hrenyuk Puşcaş, paroh în Sarasău, alţi preoţi invitaţi din parohiile din jur, arhidiaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

În rândul mulţimii de credincioşi s-au aflat primarul comunei Săpânţa, Gheorghe Stan, Arhitectul Dorel Cordoş cu familia, binefăcători ai sfântului locaş de închinare.

Cuvântul de învăţătură

Un lămuritor şi cuprinzător cuvânt de învăţătură despre descoperirea şi Înălţarea Sfintei Cruci a rostit Părintele Profesor Stelian Tofană, care a fost ascultat de credincioşi cu mare atenţie.

„De-a lungul timpului n-a fost foarte uşor, şi mai ales în creştinismul primar, Crucea să fie recunoscută ca semn al puterii lui Dumnezeu, a spus Părintele Profesor. Cultul Crucii a fost cel mai greu de impus în lumea creştinismului primar. Creştini veniţi din două lumi diferite: lumea iudaică şi lumea păgână. Cultul liturgic a fost simplu de impus, pentru că şi iudeii şi păgânii aveau un cult dedicat zeilor, păgânii, şi lui Yahve, iudeii. Şi toate celelalte aferente cultului liturgic s-au impus cu uşurinţă. Crucea, însă, nu.”

Părintele Profesor Stelian Tofană a vorbit apoi credincioşilor de marea putere pe care o are Sfânta Cruce în vindecarea diferitelor boli şi neputinţe, în potolirea patimilor, în alungarea celui rău:

„Acest cult al Crucii nu este o poveste a Bisericii, pe care au inventat-o preoţii şi pe care o propovăduiesc lumii de astăzi, ci este cuvântul lui Dumnezeu, descoperirea lui Dumnezeu, a mai spus Părintele Profesor Stelian Tofană. Aveţi toţi la îndemână această forţă dumnezeiască, Crucea. Poate unii dintre dumneavoastră suferiţi de o boală. Priviţi cu încredere şi cu credinţăla semnul Crucii, închinaţi-vă Crucii şi purtaţi-o în veac. Dacă crezi că ea este puterea şi energia lui Dumnezeu precum în Vechiul Terstament, vei trăi. Nu este o poveste aceasta. Dacă cineva este stăpânit de o patimă, de un păcat şi este conştient cât rău aduce în viaţa lui, în viaţa familiei, în viaţa copiilor, acest păcat este o muşcătură a celui rău, este o cădere în mreaja lui, în forţa lui seducătoare. Priviţi la semnul Crucii cu încredere! Însemnaţi-i şi pe cei mici din leagăn cu semnul Sfintei Cruci. Obişnuiţi-vă cu semnul Crucii, pentru că multe lucruri se pot întâmpla spre binele micuţilor, care nu pot să-şi facă cruce. Acest semn şi această energie, această putere de care v-am vorbit, dacă în ea credeţi, astăzi, acum, se poate schimba totul sub semnul acestei forţe dumnezeieşti în viaţa fiecăruia dintre noi. Este un moment hotărâtor acesta în viaţă pentru fiecare dintre cei care sunteţi aici, dar spuneţi-le şi altora întorcându-vă acasă ce forţă şi ce putere au la îndemână.”

Distincţii

Pentru efortul pe care maica stareţă Agnia Ciuban îl depune la această mănăstire de la marginea satului Săpânţa şi de pe graniţa cu Ucraina, vizavi de fosta stavropighie Peri de la 1391, în Anul Omagial al Satului Românesc, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul i-a înmânat întâistătătoarei Mănăstirii Săpânţa Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” în semn de aleasă preţuire, împreună cu Gramata Episcopală care atestă înmânarea.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a hirotesit întru Protosinghel pe Ieromonahul Nicolae Tat, duhovnicul mănăstirii, dăruidu-i Sfânta Cruce pectorală, bederniţa şi Gramata Episcopală de ridicare în a ceastă treaptă monahală.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Ortodoxe „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare

Hramul Parohiei Ortodoxe „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare

Joi, 30 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Municipiul Baia Mare,...

Hramul Paraclisului Episcopal din Baia Mare

Hramul Paraclisului Episcopal din Baia Mare

Marți, 21 noiembrie 2023, de praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a...

Biserica de lemn de la Ciucea

Biserica de lemn de la Ciucea

În această săptămână, proiectul „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj” vă invită pe domeniul poetului Octavian Goga de la Ciucea, pentru a descoperi frumoasa poveste a bisericii de lemn din Gălpâia, găzduită de complexul muzeal de aici. Istoricul bisericii...

Protopopiatul Vișeu a sărbătorit 30 de ani de la reactivare

Protopopiatul Vișeu a sărbătorit 30 de ani de la reactivare

Marți, 14 noiembrie 2023, cu începere de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au participat la evenimentul organizat de Protopopiatul Ortodox Român...

Vechi biserici de lemn „călătoare” din județul Cluj

Vechi biserici de lemn „călătoare” din județul Cluj

Fascinanta poveste a unor biserici de lemn, monument istoric, care au călătorit cu multe popasuri până în locul unde se găsesc în prezent, stârnește interes celor pasionați de aceste valori de patrimoniu. Fenomenul mutării unor biserici de lemn vechi dintr-un sat în...