Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Rohia

de | dec. 7, 2019

Vineri, 6 decembrie 2019, când Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului paraclisului de iarnă al sfântului locaş de închinare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, cor medaliat cu aur la Olimpiada internaţională de muzică din anii 2013 şi 2014.

Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Rohia

În cuvântul de învățătură Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat viaţa Sfântului Nicolae și minunile pe care le-a făcut cât a trăit pe pământ, ca unul dintre marii Sfinţi ai lui Dumnezeu.

Este sărbătoare sfântă şi iubită, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mult iubită de toţi creştinii din toată lumea şi de români în mod deosebit, pentru că cinstim şi prăznuim în cântări şi rugăciuni pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. Un sfânt mare şi bun, blând şi milostiv, pe care Dumnezeu l-a dăruit Bisericii lui Hristos pentru a fi model de păstorire, pildă de iertare şi iubire, pildă de milostivire. Este o zi binecuvântată şi sfântă, când ne amintim nu doar de Sfântul Ierarh Nicolae, de viaţa şi păstorirea lui, ci ne amintim de faptele lui minunate, înţelegem că este model pentru păstorii de suflete, că este mijlocitorul şi împlinitorul rugăciunilor mamelor care nu au copii, că este ocrotitorul fetelor şi mai ales ocrotitorul copiilor, pentru că de aici se şi trage denumirea lui de „cel bun şi blând”, pentru că Sfântul Nicolae este dătătorul darurilor şi copiii aşteaptă la sărbătoarea lui ca Sfântul Nicolae să le aducă daruri, dacă au fost cuminţi.

În amintirea ctitorului care a întemeiat şi ridicat mănăstirea, Părintele Nicolae Gherman din Rohia, a primului ierarh care a târnosit, în 1926, prima biserică a mănăstirii, Episcopul Nicolae Ivan al Clujului, a mai multor stareţi, monahi şi ieromonahi care purtau numele Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, sfătuidu-se cu Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Maramureşului şi Sătmarului, au hotărât, în 1996, ca materialele din vechea biserică să fie folosite în noua biserică a mănăstirii, iar paraclisul de la demisolul bisericii, care a fost terminat la un an de la punerea pietrei de temelie, să poarte hramul „Sfântul Nicolae”.

Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Rohia

La sfârţitul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Iustin a oficia o slujbă de pomenire a celor care au purtat numele Sfântului Ierarh Nicolae şi au fost apropiaţi ai Mănăstirii Rohia: Episcopului Nicolae Ivan, care a oficiat prima slujbă de târnosire, întemeietorul şi ctitorul Nicolae Gherman din Rohia, preoteasa Maria, copila Anuţa, protosingheli, ieromonahi şi monahi, fraţi de mănăstire, cu numele Nicolae şi monahii, care au vieţuit aici.

Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Rohia

Economul Mănăstirii Rohia, Arhimandritul Ghelasie Maxim, care, alături de părintele stareţ Macarie Motogna, supraveghează şi se îngrijeşte de tot ce se construieşte aici, a fost distins, în semn de preţuire şi recunoştinţă, cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, a doua distincţie ca importanţă a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

De asemenea, Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, dirijorul Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, a fost distins tot cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”. Primarul oraşului Tg. Lăpuş, Mitru Leşe al, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.

După Sfânta Liturghie, Corala „Armonia” a susţinut un concert de colide.

Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Rohia

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...