Hramul Parohiei Băbăşeşti din Protopopiatul Satu Mare

de | oct. 28, 2019

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Parohia Băbăşeşti și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, de către Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt al bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satu Mare.

Hramul Parohiei Băbăşeşti din Protopopiatul Satu Mare

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei al Spaniei şi Portugaliei, în faţa consătenilor săi, care l-au ascultat cu mare interes. După ce le-a vorbit despre anii copilăriei sale în acest sat, la bunicii din partea tatălui, mama fiind din satul oşenesc Cămârzana, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei a relatat despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, subliniid rolul familiei pentru formarea, încă de mic, ca bun creştin.

          „Să fim mărturisitori ai Domnului nostru Iisus Hristos la fel cum a făcut-o şi ocrotitorul parohiei feţelor voastre, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. […]Din viaţa Sfântului Dimitrie şi de la părinţii lui trebuie să învăţăm, în primul rând, să le transmitem copiilor credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Prima şcoală pentru copiii noştri nu sunt nici grădiniţa şi nici clasele de la şcoală, ci este familia, cu cei şapte ani de acasă. Cei şapte ani de acasă erau, pe vremea noastră, şcoala pe care părinţii o făceau cu copiii în casă. Părinţii sunt primii învăţători, primii profesori ai copiilor. Părinţii sunt datori să aşeze temelia învăţăturii şi a credinţei în sufletele copiilor lor. Educaţia copiilor se face în familie cu acea încărcătură pe care am moştenit-o şi noi de la moşii şi strămoşii noştri. Aceasta este temelia, iar dacă aceasta este bine pusă, turnată solid, edificiul rezistă. Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri să fie oameni. Şi adevăratul om, omul desăvârşit, este Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care este şi Dumnezeu adevărat şi este şi om adevărat.”

Hramul Parohiei Băbăşeşti din Protopopiatul Satu Mare

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei, în Anul Omagial al Satului Românesc, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, precum şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, scoase de Episcopie în acest an pentru a cinsti pe cei care locuiesc sau au locuit în sate. De asemenea, preotul Paroh Adrian Arba, care slujeşte în această parohie de 24 de ani, a primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”. Ceilalţi preoţi şi diaconi a căror origine este în Băbăşeşti au primit Diplome de Vrednicie. Diplome de Vrednicie au fost acordate unui număr de 20 de binefăcători în viaţă, care au contribuit la ridicarea monumentului, precum şi Diplome de vrednicie post mortem pentru 5 binefăcători trecuţi la Domnul.

 

 

După oficierea Sfintei Liturghii a fost binecuvântat un monument ridicat, în apropierea bisericii, un monument în formă de Cruce, întru cinstirea eroilor satului căzuţi în cele două războaie mondiale, pe urmă, soborul în frunte cu cei doi ierarhi, a săvârșit slujba parastasului pentru eroii locali. Monumentul a fost ridcat la iniţiativa preotului Cornel Pop din Satu Mare, fiu al satului.

Hramul Parohiei Băbăşeşti din Protopopiatul Satu Mare

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...