Hramul Parohiei clujene „Buna Vestire”
Hramul Parohiei clujene „Buna Vestire”

Hramul Parohiei clujene „Buna Vestire”

Sfânta Cruce este semn distinctiv și mărturisitor pentru toți cei ce cred în Hristos, aceasta a fost tema cuvântului de învățătură pe care Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului l-a transmis duminică, 19 martie 2017, credincioșilor Parohiei clujene „Buna-Vestire”.

În cea de-a treia duminică a Postului Mare, zi pe care Sfinții Părinții au închinat-o Sfintei Cruci, ierarhul clujean a vizitat biserica aflată în cartierul Iris, aniversând anticipat cu acest prilej, hramul pe care locașul de cult îl va sărbători pe 25 martie, de Buna Vestire.

Ierarhul a vorbit despre sărbătorile închinate Sfintei Cruci și despre semnificația pe care o are acest semn distinctiv al creștinilor.

Pe tot globul, acolo unde este un creștin, trebuie să existe și Sfânta Cruce, de aceea, ea este semn distinctiv al creștinilor. Nu se poate fără Sfânta Cruce, nu avem identitate într-o lume așa de învăluită, care se globalizează, e nevoie de semnul acesta distinctiv care subliniază faptul că aparținem unei comunități spirituale care ne duce la mântuire.

Crucea este semn mărturisitor! Atunci când ne facem Sfânta Cruce, atunci când punem Sfânta Cruce pe Biserică, pe casă, la răspântie de drum sau în alt loc, mărturisim credința noastră în Hristos cel ce s-a răstignit pentru noi și pentru a noastră mântuire.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal Oremus al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, coordonat de Arhid. prof. dr. Daniel Mocanu.

Biserica ortodoxă Buna-Vestire din cartierul clujean Iris înființată în 1929, a fost sfințită în anul 1934 și restaurata de-a lungul vremii în repetate rânduri.

Viata duhonvniceasca a credincioșilor de aici devine activă în preajma bisericii, datorită strădaniei celor doi preoți, de reorganizare a parohiei prin activități catehetice și misionare.

De-a lungul timpului,  părintele Ambrozie Boza și părintele Liviu Vidican-Manci, au înființat Grupul de acțiune și reflecție Buna-Vestire, Atelierul  Biblic pentru rugăciune și lectură biblică, Cateheza de duminică seara,  vizionări de filme, si o școală de vară dedicată celor mici, intitulată „Copilărie binecuvântată”.

Autor

Alexandra Andereș

Absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Lucrează ca redactor și prezentator de știri la Radio Renașterea din anul 2013. Pe lângă munca de la departamentul de știri, realizează reportaje umanitare, culege informații din agenda culturală pe care le difuzează în cadrul programelor de tip „magazin” ale postului și colaborează la Emisiunea „Valori și atitudini” a postului de Radio „Trinitas”. Din toamna anului 2014, realizează o dată pe săptămână și emisiunea „La zi cu Radio Renașterea” difuzată în intervalul orar 11:30-13:00.

Articole pe aceeași temă

Distribuie