Hramul Parohiei Maieru I, zi de mare sărbătoare în Țara Năsăudului

de | dec. 28, 2016

Parohia Ortodoxă Maieru I și-a sărbătorit octotitorul spiritual, Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic. Cu acest prilej, la invitația preotului paroh, Pr. Dan Cismaș, la sărbătoarea comunității a luat parte părintele conf. Univ. Dr. Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și director general Radio Renașterea, însoțit de arhid. Dan Văscu, director tehnic Radio Renașterea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de la ora 10 în biserica parohiei iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Ioan Bizău.

Sunt deosebit de bucuros de această zi, sunt impresionat de aceşti copii cu costumele lor tradiţionale superbe. Am fost astăzi împreună, poporul lui Dumnezeu. Noi ne aflăm în stare de Liturghie, celebrăm Jertfa Noului Legământ. Avem dor de a veni la Biserică pentru că Dumnezeu este sursa vieţii noastre, este Creatorul. Dumnezeu nu poate fi circumscris, adică limitat. Sfântul Ştefan a fost condamnat la moarte prin lapidare, adică ucidere cu pietre, pentru că nu s-a lepădat de Hristos. Înainte de a-şi da duhul, privind spre cer, a implorat pe Dumnezeu să nu le socotească călăilor lui păcatul acesta.

Răspunsurile au fost date de corul parohiei, condus de primarul Vasile Borș. La momentul împărtășirii grupurile de copii din parohie au susținut un concert de colinde.

După oficierea Sfintei Liturghii a avut loc festivitatea de conferire a titlului de cetățean de onoare a Comunei Maieru domnului Stefan Beregszaszy, antrenor emerit, mentorul regretatei Maria Cioncan, fiică a satului, medaliată cu bronz în proba de 1.500 de metri la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004.

Ceremonia a fost prezidată de primarul comunei, dl. Vasile Borș iar Laudatio a fost citit de Liviu Ursa. Invitată de onoare la această ceremonie a fost Constantina Diță, singura campioană olimpică la maraton a României, după titlul obținut în 2008 la Beijing. În cadrul momentului festiv, antrenorul emerit a oferit Anei Cioncan, mama Mariei, medalia de bronz și cununa din ramuri de măslin cu care atleta a fost încununată pentru performanța de la Olimpiada de la Atena.

Biserica Parohiei Maieru I a fost zidită între anii 1872-1873, fiind renovată și restaurată în repetate rânduri. Credincioșii din Maieru mai au un lăcaș de cult, monument istoric, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târgul de Mărțișoare – O Primăvară cu Fapte Bune!

Târgul de Mărțișoare – O Primăvară cu Fapte Bune!

Parohia „Sfânta Parascheva” din Beclean, în parteneriat cu Asociația „Un Dar Mic pentru o Bucurie Mare”, organizează Târgul de Mărțișoare, un eveniment caritabil dedicat sprijinirii copiilor din Căsuțele de tip familial Beclean și Preventoriul TBC Ilișua. Când?...