Hramul Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

de | dec. 25, 2022

Sărbătoarea Naşterii Domnului, numită în popor Crăciunul, ne aduce vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu făcut om, pentru mântuirea noastră, fiind cea mai importantă sărbătoare pentru comunitatea noastră parohială din cartierul Gheorgheni, care își serbează hramul.

Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun a fost săvărșită de un sobor de preoți din care au făcut parte preoții de azi și de ieri ai parohiei, în prezența unui mare număr de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit în mod solemn Pastorala la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, un îndemn al chiriarhului nostru la înnoirea vieții și împodobirea ei cu fapte bune.

Colindele Corului parohial condus de prof. Petronela Taloș și colindele Grupului de tineret, alături de expoziția de icoane realizate de copiii de la Cercul de pictură sub coordonarea doamnei Georgeta Plăcintar, au încununat frumusețea liturgică a praznicului.

La finalul Sfintei Liturghii, copiii prezenți au primit daruri de la Moș Crăciun, iar credincioșii au primit iconițe, mere, nuci și ultimul număr al foii parohiale  „Troița”.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea hramului în comunitatea noastră s-au derulat pe tot parcursul lunii decembrie și au început cu colindul sfânt și bun adus de diac. Ionuț Koblicska, Grupul de tineri al Parohiei Feldru condus de pr. Ioan Clapa, Corul de fete al Colegiului Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, elevii de la Școala Gimnazială Constantin Brâncuși, elevii de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz și Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan, preșcolarii de la Grădinița Lumea copiilor și Corul de copii al parohiei. Cu emoție, mari și mici, au venit să aducă vestea Nașterii Mântuitorului prin colinde tradiționale, fiind răsplătiți cu dulciuri.

Grupul de tineri și copiii de la Cercul de pictură și-au adus aportul lor la marcarea sărbătorii hramului. Cu pricepere și multă dăruire au meșteșugit decorațiuni de Crăciun pe care le-au expus spre vânzare și apoi, cu generozitate, au oferit sumele obținute celor aflați în nevoie. Expoziția de icoane pe sticlă și-a primit vizitatorii și admiratorii, produsele muncii copiilor putând fi achiziționate de către toți cei care au poposit în biserică. De asemenea, pe parcursul Postului Crăciunului s-a desfășurat o coletă de alimente pentru Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Cluj-Napoca, iar credincioșii parohiei noastre, aflați în lipsuri, au primit pachete de alimente și produse tradiționale românești, prin bunăvoința membrilor comunitatății.

Scurt istoric

Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, situată pe strada Rășinari, la intersecția cu strada Albac, a luat ființă la data de 16 martie 1990, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna decembrie 1990, iar după întocmirea proiectului, de către arhitecții Monica Popa si Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început construcția acesteia. Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea preotului Nicolae Buda.

Între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, de către pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi.

Biserica a fost sfințită la data de 5 septembrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Cornel Gheorghe Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, alături pe preotul Ciprian Taloș.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...