Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

de | oct. 26, 2021 | Actualitatea religioasă

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești, Protopopiatul Cluj I, cu prilejul hramului.

Preasfinția Sa a sfințit noua cruce din Altarul bisericii parohiale, așezată în spatele Sfintei Mese, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, preotul Mihai Dobocan, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Dumitru-Marcel Andreica, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat că atunci când suntem în încercări să ne întoarcem privirea spre Dumnezeu, asemenea Sfântului Mucenic Dimitrie care a avut o „bineplăcută îndrăznire către Hristos”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Dorin și Marina Simionescu.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Benedict a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor Episcopilor Vasile Flueraș și Gurie Georgiu, precum și pentru toți slujitorii și ctitorii bisericii, adormiți întru Domnul.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Dumitru” din Florești a fost ridicată între anii 1830-1834, de un preot militar, fiu al Floreștiului, Dumitru Caian, pe propria lui cheltuială.

De-a lungul timpului, sfântul lăcaș a trecut prin mai multe etape de renovare, ultima în anul 2008, când a fost renovat exteriorul. În prezent, biserica se află în proces de restaurare, fiind pictată din nou, în tehnica frescă.

Lăcașul de cult deține o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dumitru-Marcel Andreica, avându-l alături pe diaconul Dacian Andreica.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...