Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

de | oct. 26, 2021 | Actualitatea religioasă

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești, Protopopiatul Cluj I, cu prilejul hramului.

Preasfinția Sa a sfințit noua cruce din Altarul bisericii parohiale, așezată în spatele Sfintei Mese, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, preotul Mihai Dobocan, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Dumitru-Marcel Andreica, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat că atunci când suntem în încercări să ne întoarcem privirea spre Dumnezeu, asemenea Sfântului Mucenic Dimitrie care a avut o „bineplăcută îndrăznire către Hristos”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Dorin și Marina Simionescu.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Benedict a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor Episcopilor Vasile Flueraș și Gurie Georgiu, precum și pentru toți slujitorii și ctitorii bisericii, adormiți întru Domnul.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Dumitru” din Florești a fost ridicată între anii 1830-1834, de un preot militar, fiu al Floreștiului, Dumitru Caian, pe propria lui cheltuială.

De-a lungul timpului, sfântul lăcaș a trecut prin mai multe etape de renovare, ultima în anul 2008, când a fost renovat exteriorul. În prezent, biserica se află în proces de restaurare, fiind pictată din nou, în tehnica frescă.

Lăcașul de cult deține o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dumitru-Marcel Andreica, avându-l alături pe diaconul Dacian Andreica.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...