Hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej și aniversarea a 14 ani de la înființare

de | nov. 9, 2024

Pentru al 14-lea an consecutiv, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, sâmbătă, 9 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Dej, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, care este și parohul bisericii, revizorul contabil al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Florin Constantin Dobocan, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej – preotul Costinel Șoaită, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dej – ierom. Rafail Kozma și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Mărturisitor pentru Hristos în timpurile moderne”, pornind de la modelul viețuirii Sfântului Ierarh Nectarie. De asemenea, a oferit încă două modele de mărturisitori: preotul mărturisitor Liviu Galaction Munteanu, fost profesor de teologie și rector al Academiei Teologice din Cluj, și părintele Nicodim Măndiță, ambii închiși în temnițele comuniste. Alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, Liviu Galaction Munteanu va fi canonizat în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925), fiindu-i atribuită titulatura „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj”, cu cinstire în ziua de 8 martie.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” al parohiei.

La finalul slujbei, parohul comunității, protopopul Ioan Buftea, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la cel de-al paisprezecelea hram al bisericii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților civile și militare, precum și a numeroși credincioși dejeni. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața bisericii, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Tuturor copiilor și tinerilor prezenți, Părintele Mitropolit Andrei le-a oferit cărți duhovnicești.

 

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej (Parohia Dej V) este una dintre parohiile tinere ale municipiului Dej, fiind înființată la data de 15 mai 2011, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Parohia a fost creată pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor de pe strada Crângului și împrejurimi, zonă care, în ultimii ani, a cunoscut o dezvoltare imobiliară și demografică sporită.

Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă la 13 august 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Până în anul 2016, slujbele au fost oficiate într-un paraclis provizoriu, timp în care s-a lucrat la edificarea bisericii. Începând cu slujba Învierii din același an, slujbele se desfășoară în biserica de zid. În prezent, lăcașul se află în proces de pictare în tehnica frescă, lucrările fiind aproape finalizate, în proporție de 80%.

În sfântul lăcaș se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Pe lângă slujirea liturgică, Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” desfășoară numeroase acțiuni sociale și educative. În fiecare săptămână, în biserică au loc întâlniri și activități catehetice, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej, Grădinița „Lumea Piticilor” și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români Dej (LTCOR Dej).

Încă de la înființare, parohia este păstorită de preotul Ioan Buftea. Începând cu data de 14 ianuarie 2015, acesta a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...