Hramul Parohiei „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea clujeană Florești și punerea pietrei de temelie pentru viitoarea biserică parohială

de | dec. 17, 2022

În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, sâmbătă, 17 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului și a punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică parohială.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfântă Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – arhim. prof. Samuel Cristea, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Ioan-Tănase Chiș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Sfântul Proroc Daniel, binevestitor al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos”.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie și a binecuvântat locul unde va fi edificată viitoarea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Proroc Daniel”. Piatra a fost adusă din cariera „Cetate” de la Roșia Montană.

Părintele paroh Ioan-Tănase Chiș a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în materializarea proiectului de edificare a bisericii.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, domnului Nicu-Dorin Todea, donatorul terenului unde va fi edificată biserica parohială. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a acordat mai multor binefăcători.

La slujbă au fost prezente oficialități locale și numeroși credincioși.

 

Scurt istoric

Parohia ortodoxă „Sfântul Proroc Daniel” din Florești, Protopopiatul Cluj I, singura parohie din Eparhia Clujului ocrotită de Sfântul Proroc Daniel, a fost înființată în vara anului 2017, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, datorită creșterii numărului de credincioși în Florești, comună ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită.

Potrivit preotului paroh dr. Ioan-Tănase Chiș, în prezent se slujește într-o capelă amenajată într-o hală industrială, urmând ca în viitorul apropiat să se înceapă zidirea noii biserici.

Comuna Florești, județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind totodată cea mai mare comună din țară. În ultimii 15 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori, câți erau în 2007, la peste 80.000 de locuitori, cât se preconizează că ar fi în prezent.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...