Hramul Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” și sfințire de Policlinică, la Gherla

de | aug. 16, 2021

Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, au fost cinstiți, luni 16 august, 2021, în mod deosebit la Gherla, unde aceștia ocrotesc biserica Parohiei Gherla III. Totodată, a fost sfințită și noua policlinică a orașului.

Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului Parohiei Gherla III, a fost oficiată de către Preacuviosul Părinte Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, încojurat de un sobor de 22 de preoți.

Alături de cei peste 500 de credincioși au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților militare și civile: Ovidiu Dragan, primarul Municipiului Gherla, Lica Paul, viceprimarul Municipiului Gherla, Colonelul Sebastian-Florin Clițan, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobile „Stefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, Ioan Dumitru Iusan, șeful Poliției Municipale Gherla.

Fiind în lumina marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, în cuvântul de învățătură, Parintele Arhimandrit Dumitru a vorbit despre Maica Domnului, ca prima persoană peste care S-a pogorât Duhul Sfânt. Astfel, Buna Vestire devine o  „Cincizecime înainte de Cincizecime”. În acest chip, Sfânta Fecioară a ajuns să-L aducă pe Dumnezeu din infinit  în finit și din necuprins în cuprins. Maica Domnului este cea care L-a cuprins pe Dumnezeu în ființa ei. La fel, fiecare om este dator să-L cuprindă  pe Dumnezeu, iar astfel fiecare rugaciune devine o Cincizecime.

Amintind de Sfinții Martiri Brancoveni, pomeniți în fiecare an la data de 16 august, Părintele Dumitru a afirmat că aceștia au trecut mai întâi prin brațele Maicii Domnului, primind moarte martirică în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Astfel, a concluzionat Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, Sfinții Brâncoveni au fost oferiți de Maica Domnului neamului românesc și întregii creștinătăți.

Construcția bisericii noi a Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unicat în arhitectura eclesiastică din România, a demarat în anul 1992, la inițiativa  părintelui Ioan Morar, fiind târnosită la data de 5 octombrie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, lăcașul de cult este pregătit pentru a fi împodobit cu pictură.

Parohul bisericii este protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, avându-l alături pe preotul coslujitor Alexandru Farcaș.

Sfințirea Policlinicii Gherla

Luni, 16 august 2021, după Sfânta Liturghie, Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru a oficiat și o slujbă de binecuvântare a noului Spital Ambulator de Specialitate din Gherla.

„Nu cei sanatosi  au nevoie de doctori, ci cei bolnavi” a amintit Părintele Exarh, și i-a îndemnat pe cei prezenți sa aibă convingerea că, și prin actul medical, Dumnezeu este Cel care vindecă.

Policlinica Gherla are 4 secții: cardiologie, pneumologie, oftalmologie și recuperare.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...