„Hristos – Pâinea vieții și Vița cea adevărată. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” la Gherla

de | mai 2, 2023

Din toamna anului 2021, patru clase de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Gherla învață la demisolul Bisericii Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni, a Parohiei Gherla III. Această realitate a generat încheierea unui protocol de colaborare între cele două instituții, Parohia Ortodoxă Română Gherla III și Școala Gimnazială Nr. 1 Gherla, deschizând calea mai multor activități educative comune.

Unul dintre aceste proiecte este constituirea Grupei de cateheză „Școala de la Biserică” și participarea la faza pe Protopopiat a Concursului Național Catehetic, ediția a XV-A, Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului. În cadrul acestui proiect, în perioada martie-aprilie 2023 s-au desfășurat o serie de activități educative. Titlul ales pentru proiect este următorul: Hristos – Pâinea vieții și Vița cea adevărată. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Tema proiectului a fost spicul de grâu și vița de vie, materii specifice îndeletnicirilor omenești, care, printr-un proces creator, se prefac, în Taina Sfintei Euharistii, Trupul și Sângele lui Hristos. Astfel, în data de 13 martie cei peste 100 de elevi au plantat răsaduri de grâu cu nădejdea că acesta va încolți și va răsări spre satisfacția celor mici. Răsadurile au fost așezate în cafasul unității de cult, într-o zonă destinată unui spațiu expozițional și s-au bucurat de atenția specială a copilașilor și a credincioșilor care le udau pentru a rodi cât mai curând.

În 24 martie, în Biserica parohială, părintele paroh Iulian Paul Isip a susținut în fața elevilor cateheza: Despre Paști și Euharistie. Cina cea de Taină. Copiii au interacționat cu adevărurile biblice și de credință care ne descriu ritul Sfintei Euharistii, rit ce este o bază a sărbătorilor pascale.

Data de 30 martie a fost destinată unei alte activități, atelier de făcut prescuri. Pentru această acțiune am avut sprijinul părintelui ierodiacon Gheorghe de la Mănăstirea Nicula. Evenimentul a fost inedit nu numai prin activitatea ce a presupus-o, ci și prin cantitatea de peste 100 de prescuri frământate și coapte. Fiecare elev a frământat, după precisele reguli prezentate de părintele Gheorghe, a pus pecetea și apoi în două cuptoare, credincioși vârstnici au vegheat la coacerea lor. După liturghia de a doua zi, fiecare copil și-a dus prescurica acasă, bucurându-se de rezultat împreună cu părinții lor.

Zilele de 4 și 5 aprilie au fost destinate unei activități liturgice. Astfel, elevii s-au spovedit și împărtășit, în Biserică, în cadrul Sfintei Liturghii, în contextul sărbătorilor pascale, respectând tradiția străbună.

Ziua de 6 aprilie a fost destinată unei alte activități educative și anume atelier de pictură pe sticlă. Ne-am bucurat, pentru această activitate de concursul pictorului bisericesc Gabriel Solomon, care a trimis 9 voluntari din cadrul Asociației Imago et Similitudo, pe care o coordonează. Am avut si sprijinul societății Alidor, care prin Dl Bob Dorin au pus la dispoziția elevilor bucățile de sticlă pe care s-a pictat. Grupați la cele patru clase, voluntarii au reușit să insufle copiilor dragostea față de actul artistic creator și au reuțit să pună pe sticlă simbolurile religioase: spicul de grâu, vița de vie și porumbelul, simbol al Sfântului Duh. Icoanele au fost așezate, pe perioda sărbătorilor pascale în spațiul expozițional din cadrul Bisericii, iar după sărbători, fiecare copil si-a dus pictura realizată acasă.

Ultima activitate, din cadrul proiectului, a fost programată în data de 24 aprilie, de sărbătorirea Sfinților Ierahi Transilvăneni Ilie Iorest, Simeon Ștefan, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul, când în cadrul liturghiei de prăznuire, la chinonic, în fața credincioșilor prezenți, a cadrelor didactice și a părinților copilașii au interpretat trei pricesne. De asemenea, copiii și credicioșii prezenți au ascultat predica Părintelui Alexandru Farcaș, despre mărturisirile de credință ale sfinților pomeniți, dar și despre efortul depus de către Mitropolitul Simeon Ștefan în păstratrea unității de credință și limbă a poporului nostru prin realizarea unei traduceri a Noului Testament, la anul 1648. Acest moment a fost precedat de mai multe repetiții, iar în 21 aprilie de o cateheză despre muzica bisericească susținută de părintele Paul Isip.

La toate manifestările ne-am bucurat de concursul doamnelor învățătoare, implicate în proiect: Alina Prodan, Adelina Țânțaș, Ionela Sabo, Nicoleta Măluțan și Rodica Oltean. Ne-am bucurat, de asemenea, de susținerea directoarei unității de învățământ, a doamnei Liliana Diana Pop, care a participat la toate actvitățile. Mulțumiri se cuvin personalului administrativ al școlii și parohiei, repectiv doamnei Ani Blăjan, Teodor Aștilean și Sabin Nandra, dar și credincioșilor care au sprijinit activitățile, între care amintim pe Ileana Tofeni, Lenuța Mășcășan și Ioana Maria Rus. Mulțumiri alese aducem societăților Alidor și Veritas, Asociației Imago et Similitudo și părintelui Gheorghe de la Nicula, preoților Alexandru Farcaș și Simion Cristurean, lui Dragoș Oltean și Adrian Cîmpan, precum și părinților care și-au dat acordul pentru inițierea unor astfel de activități menite să susțină o creștere spirituală a micuților elevi.

Aducem mulțumiri partenerilor noștri media: Radio Renașterea, Ziarul Lumina, Radio Fir și Făclia, Gherla Info.

Dacă vom reuși să ne calificăm mai departe, accedem spre faza Eparhială și năzuim că osteneala noastră ar putea să ne aducă o recunoaștere și la nivel de Patriarhie. Încununarea proiectelor, la nivel național, va avea loc, în data de 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, în cadrul prăznuirii hramului istoric al catedralei patriarhale.

Cu nădejdea datoriei împlinite, mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate!

Pr. Iulian Paul Isip

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...