Ianuarie, luna credincioșilor în parohia clujeană „Nașterea Domnului”
Ianuarie, luna credincioșilor în parohia clujeană „Nașterea Domnului”

Ianuarie, luna credincioșilor în parohia clujeană „Nașterea Domnului”

La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, s-a încheiat duminică, 29 ianuarie 2017, Proiectul „Luna credincioșilor”, în cadrul căruia au fost sărbătoriți credincioșii care au avut evenimente deosebite în viața lor în anul 2016, a transmis pentru radio Renașterea reprezentantul parohiei, Marilena Asănică. În ultima duminică din luna ianuarie, după Sfânta Liturghie, s-a acordat premiul „Celui mai fidel cititor” al bibliotecii parohiei. Astfel, au fost răsplătiți credincioșii care frecventează cu perseverență biblioteca parohiei, cea mai citită fiind cartea cu conținut religios.

În acest mod, ne propunem să dezvoltăm setea de lectură a cititorilor de toate vârstele, cititul cărților fiind un mod liniștit, util și plăcut de petrecere a timpului liber. Cartea de calitate rămâne și astăzi un izvor nesecat de cultură și oferă nu numai informații sigure și de profunzime, dar ea dăruiește celor pasionați de lectură posibilitatea de a comunica mai facil prin îmbogățirea vocabularului și prin dezvoltarea  imaginației, a creativității și a sensibilității pentru tot ceea ce a creat Dumnezeu. Deși cititul cărților are astăzi rivali redutabili (tv-ul, internetul, calculatorul, telefonul mobil) care amăgesc atât pe cei mari cât și pe cei mici, ele rămân cele mai importante mijloace de formare a unei culturi solide care dă valoare și demnitate omului implicat în viața cetății, a locului unde trăiește.

Orice bibliotecă, răsărită prin efort și constituită cu migală este o invitație la lectură și la cunoaștere, fiecare carte este o „treaptă”, așa cum o definește Tudor Arghezi în „Testamentul” său, un efort pe care generațiile de odinioară, schimbând „sapa-n condei și brazda-n călimară”, l-au împlinit pentru urmașii lor, făcând din carte „o făgăduință, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri și frumuseți”. Informatizarea, digitizarea  bibliotecilor trebuie să fie un pas în plus spre spațiul acestora, utilizatorii redescoperind astfel  valoarea culturală și spirituală a cărții, pentru că mijloacele moderne facilitează accesul la informație care poate fi regăsită pe suport de hârtie, dar și electronic. Iar acolo unde, printre calculatoare și alte mijloace audio-video, cartea se odihnește și pe raft, așteptând tăcută să fie răsfoită ca să vorbească, se creează o ambianță plăcută care invită la lectură, meditație și cunoaștere.

Biblioteca parohială are un fond de publicaţii  de  peste 10000 de volume (literatură religioasă, beletristică, literatură pentru copii, istorie, geografie, filosofie, critică şi estetică literară, biologie, dicţionare, enciclopedii, periodice). În anul 2016, au continuat donaţiile de cărţi ale credincioşilor. Din cărţile dăruite de aceştia, Biblioteca Parohiei  a donat o parte din ele pentru copiii și tinerii din Ucraina, în cadrul unui program mai amplu organizat de  Asociaţia  Maramureşenilor din Cluj-Napoca.

 

Autor

Articole pe aceeași temă

Distribuie