Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Muzeul Mitropoliei Clujului, ce provine din biserica satului bistrițean Ilișua și care a fost pictată în anul 1673 de preotul Luca din Iclod, autorul icoanei de la Mănăstirea Nicula, a fost dusă în aceste zile, spre închinare, credincioșilor constănțeni.
Însoțită de pr. ieromonah Maxim Morariu, delegatul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, icoana a fost primită joi, 16 februarie, la ora 16:00, la intrare în Constanța, de de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și de un sobor de preoți și credincioși. Apoi a fost purtată în procesiune pe străzile orașului, până la biserica Sfântul Nectarie din cartierul Medeea, care și-a sărbătorit vineri, 17 februarie, cel de-al doilea hram, Sfântul Teodor Tiron, unde a fost așezată spre închinare.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:
În toată această perioadă, la biserica Sfântul Nectarie, va fi un program liturghic special, a declarat pr. ieromonah Maxim Morariu:
Tot la Constanța a fost dus spre închinare în aceste zile, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, brâul Sfântului Nectarie Taumaturgul. A devenit deja o tradiție ca brâul să ajungă anual în Arhiepiscopia Tomisului, a declarat părintele Nicodim Strat de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, cel care însoțește brâul:
Hramul din acest an al bisericii Sfântul Nectarie din Constanța a fost unul binecuvântat, a spus părintele paroh Marinel Pădure:
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Muzeul Mitropoliei Clujului va rămâne spre închinare până pe 26 februarie.