Icoana Maicii Domnului cu Pruncul „Maica milelor”, dusă spre închinare credincioșilor din Ilișua

de | mai 6, 2018

Credincioșii parohiei bistrițene Ilișua, Protopopiatul Beclean, s-au închinat în Duminica a V-a după Paști, cunoscută și ca Duminica Samarinencei, 06 mai 2018, la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul „Maica milelor”, pictată de preotul Luca din Iclod, icoană ce se află în Muzeul Mitropoliei Clujului.

Pe toată durata Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în sobor de peste 20 de preoți și diaconi, credincioșii, în număr mare prezenți la slujbă, s-au perindat prin fața icoanei, s-au închinat și i-au cerut Maicii Domului ajutor în necazurile pe care le au. Din soborul de preoți slujitori a făcut parte protopopul de Beclean, părintele Doru Zinveliu și duhovnicul mănăstirii bistrițene Dobric, părintele Siluan Fărcaş. Aducerea icoanei ce a fost pictată de preotul Luca din Iclod în anul 1673, cel care a zugrăvit și icoana Maicii Domnului de la Nicula, a fost prilejuită de sărbătorirea, în avans, a ocrotitorului bisericii parohiale, Sfântul Ioan Botezătorul.

Dupa citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat Hristos este Apa întelepciunii și Izvorul vieții.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, i-a conferit preotului paroh Ludor Mureșan „Crucea Arhiepiscopală”, cea mai înaltă distincție oferită clericilor din Arhiepiscopia Clujului. De asemenea, ierarhul a acordat distincția „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni” prim-coratorului Valentin Suciu, dar și  diplome de aleasă cinstire membrilor consiliului parohial.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul la care s-au închinat credincioșii din zonă, a aparținut în trecut parohiei Ilișua. Potrivit părintelui paroh Ludor Muresan, această icoană a lăcrimat de două ori cât a fost în parohie. Inscripţia păstrată pe rama inferioară a icoanei şi în colţul drept are datarea şi consemnează donatorii: Robul lui Dumnezeu Matei şi soţia sa Aniţa şi copiii lui, Griga, Ştefan, Ioana, au făcut această icoană şi au dat-o la biserica Sfântului Ioan în satul Ilişua. Anul domnului 1673, luna februarie. Fiul comanditarului, Stanci Simon, dă mărturie despre icoana dăruită de răposatul său părinte bisericii din Ilişua: „Icoana cu pricina a fost făcută la cererea tatălui meu, Stanci Griga, pe vremea când era încă fecior, de un iconar pe nume Luca”. Icoana se află acum în Muzeul Mitropoliei Clujului, care a dăruit în urmă cu câțiva ani parohiei Ilișua o copie a acestei icoane.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...