Icoana Maicii Domnului de la Nicula, la hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca

de | apr. 24, 2020 | Actualitatea religioasă

Mănăstirea clujeană „Sfânta Elisabeta” și-a sărbătorit ocrotitoarea în prezenta, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a Preasfințitului Părinte Vasile Flueraș. Cu ocazia hramului, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor restrâns de slujitori. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului, împreună cu obștea au întampinat procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat un cuvânt duhovnicesc viețuitoarelor așezământului monahal. Raportându-se la Sf. Elisabeta, ierarhul a vorbit despre sfințirea vieții. De asemenea, rugăciunile IPS Sale au fost adresate și celorlalți sfinți pomeniți în aceste zile.

După oficiera Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei, Preasfințitul Vasile, soborul de slujitori și obștea mănăstirii au întampinat procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, vineri, 24 aprilie 2020, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în cele două reședințe de județ ale eparhiei: Cluj-Napoca și Bistrița, pentru a oferi o mângâiere sufletească bolnavilor, care suferă în spitale sau la casele lor de pe urma noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici și pe cei care muncesc în spitale.

Mânăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1934 de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan, la propunerea Societății Ortodoxe a Femeilor Române.

A funcționat o perioada în clădirea „vechii teologii” de pe strada Avram Iancu, nr. 6, punându-se astfel, bazele unui Institut al surorilor de caritate.

Desființat în timpul regimului comunist, așezământul monahal a fost reînființat în anul 2011, la inițiativa ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Mănăstirea este situată pe strada Arţarului, în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. Aici vieţuiesc 7 maici, conduse de maica stareță, stavrofora Maria Asaftei, iar duhovnicul mănăstirii este protos. Siluan Popescu.

 

Sfânta Cuvioasă Elisabeta, cea care ocroteste mănastirea clujeană, este pomenită anual în calendarul ortrodox pe 24 aprilie.

S-a născut în cetatea Heracleea Traciei si dupa ce a ramas orfană la vârsta de 12 ani, şi-a împărţit averea săracilor şi a intrat în obştea mănăstirii Sfântul Gheorghe, din Constantinopol.

 

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Drumul Crucii – stația a V-a

Drumul Crucii – stația a V-a

Dragi ascultători, continuăm să răspundem la întrebarea despre Drumul Crucii, astăzi vorbind despre stația a cincea la care comemorăm locul de unde Simon Cireneul este silit să poarte Crucea sau cel puțin să-l ajute pe Iisus să o poarte. Un aviator grec, Stavros...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...