Icoana Maicii Domnului Prodromița, cinstită în Parohia Ortodoxă Dej II

de | iul. 12, 2022 | Actualitatea religioasă

În ziua cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos, marți, 12 iulie 2022, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dej, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe clericii și credincioșii uniți în rugăciune, cu ocazia cinstirii acestei sfinte icoane.

Sărbătoarea cinstirii icoanei Maicii Domnului Prodromița a marcat un moment istoric pentru comunitatea euharistică a Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Dej II. În ajunul prăznuirii, luni seara, 11 iulie, a fost oficiată slujba Privegherii, iar marți dimineața, 12 iulie, începând cu ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost oficiată de protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a peste 800 de credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, armonizat pe 4 voci, care anul acesta împlinește 90 de ani de existență. La chinonic, interpretele de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan și Dana Toderean au interpretat câteva pricesne închinate Maicii Domnului.

La finalul slujbei, cei prezenți au primit vizita și binecuvântarea Episcopului-vicar Benedict Bistrițeanul. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat rolul fundamental pe care îl are Fecioara Maria în viața fiecărui credincios, dar și faptul că icoana Ei este un dar de iubire pentru întreaga omenire.

În cuvântul de încheiere, părintele paroh Cătălin Alexandru Feier a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți, afirmând că „sărbătoarea deosebită de cinstire a icoanei Maicii Domnului Prodromița devine prin Sfânta Liturghie un moment unic și istoric pentru comunitatea parohială pe care o păstorește”, conform paginii oficiale a Parohiei Dej II.

La final, fiecare credincios prezent a primit în dar Noul Testament, un acatist și o icoană a Maicii Domnului Prodromița.

Icoana Maicii Domnului Prodromița, cinstită în Parohia Ortodoxă Dej II

Scurt istoric

Icoana este făurită după aspectul și dimensiunile icoanei originale, care se află la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Icoana a fost adusă în Biserica Parohială Dej II în data de 21 iunie 2022, iar de atunci a adunat în jurul ei sute de credincioși care au călcat pragul bisericii pentru a se închina Sfintei Fecioare.

Mai multe detalii: Parohia Dej II a primit o copie a Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ovidiu Adrian Sălăjan

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...