Icoanele Maicii Domnului de la Muzeul Mitropoliei Clujului | Paul Ersilian Roșca (AUDIO)

de | aug. 14, 2024

Aflat în inima Clujului, Muzeul Catedralei Mitropolitane este o reală comoară de artă și istorie românească, ce merită și trebuie văzută şi admirată atât de clujeni, de cei ce studiază la universitățile de aici, dar și de călătorii români şi străini.

Muzeul, deține, printre altele, un adevărat tezaur iconografic închinat Maicii Domnului. Astfel, fie că o vedem pictată alături de Pruncul Iisus în brațe ori alăptându-l, fie singură rugându-se ori pe Tronul Împărătesc, aproximativ 30% din fondul iconografic al muzeului Mitropoliei clujene o are în centru pe Fecioara Maria, reprezentând-o într-una dintre ipostazele cunoscute.

În acest context, Marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului ne oferă prilejul de a vorbi despre despre iconografia închinată Sfintei Marii și care este găzduit de „comoara de sub catedrală.“
De aceea, emisiunea Dialoguri l-a invitat să se alăture acestui demers, pe istoricul și teologul Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Am aflat astfel, că prima reprezentare iconografică a chipului Maicii Domnului a fost făcută de Apostolul Luca. Fiind contemporani, se consideră acestea reprezintă cel mai fidel înfățișarea și expresia reală. Peste secole, un alt pictor de icoane renumit cu același nume, Luca, picta Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, astăzi găzduită de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca. Același pictor iconograf Luca din Iclod, este autorul celebrei Icoane Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nicula, vizitată de mii și mii de credincioși.

Vă invit să ascultați întreg interviul de mai jos.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Icoanele Maicii Domnului de la Muzeul Mitropoliei Clujului | Paul Ersilian Roșca (AUDIO)
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Festivalul Internațional Wonderpuck 2024 | Teatrul de Păpuși Puck

Festivalul Internațional Wonderpuck 2024 | Teatrul de Păpuși Puck

În ultimul weekend de vacanță (6-8 septembrie 2024), în Piața Unirii, la Muzeul de Artă și pe strada M. Kogălniceanu din Cluj-Napoca vor avea loc spectacole de teatru pentru cei mari și pentru cei mici, concerte, ateliere, artiști pe picioroange și manifestări...

„Noaptea Muzeelor la Sate” | Ediția 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate” | Ediția 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate, este un important eveniment dedicat tradiției și obiceiurilor rurale.  Anul acesta, noaptea care pune în lumină frumusețea satului autentic românesc, este organizată în data de 31 august 2024, iar în județul Cluj, trei muzee își deschid larg...