Iconostasele transilvănene de secol XV-XVII, subiectul unui nou volum lansat la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | apr. 4, 2024

Într-o atmosferă deosebită, care a îmbinat discuțiile și dezbaterile despre iconografia transilvăneană cu melismele cântului bizantin, joi seara, 4 aprilie 2024, Muzeul Mitropoliei Clujului a găzduit lansarea volumului „Iconostasul în Transilvania. Istorie, artă și teologie (cca 1400-1650)”, avându-l ca autor pe Protos. Siluan (Sergiu Petru) Timbuș, starețul Mănăstirii „Cheile Turzii”, lucrare apărută la Editura „Mega” din Cluj-Napoca în cursul anului 2023.

În prezența unui public foarte numeros, în rândul căruia, alături de clerici, cercetători ai Institutelor din cadrul Academiei Române, universitari clujeni, studenți ai Facultăților și Secțiilor de Artă, iubitori ai artelor s-au numărat și D-l. Acad. Marius Porumb, Directorul onorific al Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca și Arhim. Lect. Univ. Dr. Simeon Pintea, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, seara a debutat prin luările de cuvânt ale invitaților speciali: Pr. Conf. Univ. Dr. Ioan Bizău (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca) și CȘ II Dr. Ciprian Firea (Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca). Cei doi universitari au făcut o analiză de conținut și de tematică a acestei valoroase lucrări, cartea având la bază cercetarea doctorală desfășurată de către Protos. Siluan Timbuș sub coordonarea Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Despre arta transilvăneană și despre necesitatea salvării patrimoniului mobil a vorbit și Acad. Marius Porumb, reputatul istoric de artă subliniind importanța eforturilor desfășurate de instituțiile muzeale, cum este și cazul Muzeului Mitropoliei Clujului, pentru conservarea, restaurarea și promovarea acestor tezaure de spiritualitate și istorie.

În continuare, amfitrionul evenimentului, D-l. Dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului, i-a dat cuvântul autorului, Protos. Siluan Timbuș evocând cu nostalgie și cu emoție travaliul academic și de cercetare, care a presupus o intensă cercetare de teren, necesar încheierii acestui demers academic și recuperator.

În cea de-a doua parte a serii, care a fost dedicată momentelor muzicale specifice perioadei pascale, publicul s-a bucurat de frumoasele interpretări ale membrilor Grupului psaltic „Sf. Ioan Damaschin”, coordonat de către Lect. Univ. Dr. Sorin Albu.

O seară culturală deosebită, o seară în care, cu ochii minții și cu rugăciunea cântată, am trecut dincolo de ușile iconostaselor seculare.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...