Impactul catehezei și al predicii asupra generației digitale, în atenția pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, doctor în Teologie pentru a doua oară

de | iun. 21, 2019 | Actualitatea religioasă

Joi, 20 iunie 2019, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezentată, în susținere publică, o teză de doctorat, la disciplina Omiletică-Catehetică, intitulată Impactul catehezei și al predicii asupra «generației digitale» prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării”.

Autorul tezei de doctorat este pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă și directorul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, care a primit pentru a doua oară titlul ştiinţific de doctor în Teologie, după ce în anul 2012 a obținut titlul de doctor la disciplina Istoria Bisericii Universale.

„Sigur generațiile se schimbă. Cei din eșantionul «digital natives», vor deveni părinți în mai puțin de un deceniu. Și ne întrebăm cum își vor educa copiii? Îi vor priva de mediul digital sau îi vor imersa și mai mult în el? Credem că deschiderea va fi din ce în ce mai mare spre virtual, prin urmare nu ne permitem să-l ignorăm. Acest aspect ne obligă, ca Biserică, să ne concentrăm pe o pregătire de specialitate a catehetului în domeniul utilizării mijloacelor moderne”, a precizat autorul tezei.

Lucrarea a fost realizată în cotutelă, sub îndrumarea a doi conducători de doctorat: pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și prof. univ. dr. Nicolae-Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca.

Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: Președinte: pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; Referenți: prof. univ. dr. Carmen-Maria Bolocan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); pr. conf. univ. dr. Nicușor Beldiman (Universitatea din București) și arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca).

Conform metodologiei, membrii comisiei și îndrumătorii de doctorat au dat citire referatelor și au adresat întrebări pe marginea temei.

La eveniment au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului și Preasfințitul Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. Ierarhii au apreciat subiectul atât de actual și necesar al lucrării, felicitând autorul pentru munca depusă și pentru deschiderea pe care a arătat-o spre acest tărâm extrem de important pentru societatea contemporană.

De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Centrului Eparhial, colegi de la cele două instituții de învățământ teologic, membrii familiei, prieteni, precum și alți invitați.

La finalul susținerii, membrii comisiei au acordat candidatului la titlul de doctor în Teologie, calificativul „Excelent” cu „Summa cum laude”, cea mai înaltă distincție academică conferită la absolvirea unor cursuri universitare.

Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească, depus de noul doctor în Teologie, pr. dr. Liviu Vidican-Manci, în capela facultăţii.

Înființarea Centrului de Cercetare, Inovare și Etică a Discursului Religios în Agora Virtuală și aducerea la aceeași masă a cercetătorilor din domeniul teologiei, psihologiei, științelor educației, științelor comunicării și din vastul domeniu IT, interesați de o prezență calitativă și morală a celor care vestesc Cuvântul lui Dumnezeu în mediul digital, se dorește a fi una din multele roade ale cercetării părintelui Liviu Vidican-Manci, autorul tezei de doctorat.

Impactul catehezei și al predicii asupra generației digitale, în atenția pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, doctor în Teologie pentru a doua oară

„Dincolo de bine și rău, de o analiză obiectivă științific, trebuie să subliniem că mediul digital e un tărâm pregătit să primească sămânța cea bună. Agora digitală este încărcată cu predicatori, cateheți, misionari dornici să propovăduiască mesajul lui Hristos, or, acest lucru este de perspectivă. Ne rămâne, la nivel universitar, să dezvoltăm strategii care să optimizeze această prezență a preoților și a teologilor, să aducă plus valoare și să aibă impactul calității, nu al cantității neapărat.

 

 Ca un prim pas, și recunoscând că prin această cercetare nu am făcut decât să „zgâriem pământul”, adică am făcut o timidă incursiune în tărâmul digitalizării educației religioase, ne propunem înființarea Centrului de Cercetare, Inovare și Etică a Discursului Religios în Agora Virtuală (C2IEDRAV). Acest centru are ca obiectiv principal aducerea la aceeași masă a cercetătorilor din domeniul teologiei, psihologiei, științelor educației, științelor comunicării și din vastul domeniu IT, interesați de o prezență calitativă și morală a celor care vestesc Sfânta Evanghelie în mediul digital. Aici dorim să creăm mediul propice pentru proiecte în care să implicăm tinerii interesați de dezvoltarea acestui domeniu atât de important. Preocupările noastre nu vor intra în conflict cu ceea ce fac marile centre de presă și media ale Patriarhiei Române sau ale centrelor eparhiale, ci ar putea fi un laborator de cercetare ce va veni în ajutorul lor cu analize pertinente care vor asigura calitatea mesajului religios în virtual.”, după cum a concluzionat în rezumatul lucrării, pr. lect. Liviu Vidican-Manci, autorul tezei.

Teza este depusă la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, iar rezumatul ei poate fi accesat pe pagina web a Institutului de Studii Doctorale al Universității „Babeș-Bolyai”.

Date despre autor

Pr. Liviu Vidican-Manci este absolvent al Faculății de Teologie Ortodoxă și al Facultății de Business, ambele din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În perioada 2005-2007 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Catolic din Paris, Franța, iar din anul 2012 este doctor în Teologie, la disciplina Istoria Bisericii Universale, cu titlul lucrării: „Cathari și Albigenzi în Europa Occidentală a secolelor XI-XIV”, îndrumătorul lucrării fiind pr. prof. univ. dr. Vasile Leb de la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.

Din anul 2011 este inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; din toamna anului 2012 până în prezent este directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar din 2017 este cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă.

Este autorul a numeroase articole și studii de specialitate. CV-ul complet poate fi consultat AICI 

Pr. Liviu Vidican Manci este și colaborator al postului de Radio Renașterea, prilej cu care îl felicităm, dorindu-i spor și putere în a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu în mediul virtual.

Mai multe fotografii AICI 

Joi, 20 iunie 2019, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Vineri, 21 iunie 2019

 

Ultimele articole

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Dedicăm agenda culturală a acestui sfârșit de săptâmână, evenimentului ce va domina atât prin multitudinea și varietatea manifestărilor, cât și prin interesul deosebit de care se bucură de ani buni – Noaptea Muzeelor, manifestare desfășurată în perioada 13-14 mai....

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...