Cărțile sunt asemenea unor comori ce ascund în ele gânduri, învățături, secrete, istorii și aventuri nebănuite. Ele trebuie citite și prețuite. În primul rând este bine să împarți rafturile din bibliotecă în așa fel încât cărțile să fie așezate într-o bună rânduială. Puneți cărțile pe care le folosiți mai des într-un raft care vă este la îndemână și într-un alt raft cărțile împrumutate de la bibliotecă sau de la colegi, vă va fi mult mai ușor să vă amintiți ce cărți aveți de restituit. Așezați cărțile doar în poziția verticală. Cărțile așezate și suprapuse pe orizontală se vor uza mult mai repede. Din când în când ștergeți cărțile de praf, atenție însă, nu folosiți cârpe umede sau alte produse de curățat, o cârpă uscată este suficientă.
Respectul față de carte, înainte de a lua în mână o carte aveți grijă să fiți curați pe mâini, nu vă apucați să răsfoiți o carte imediat după ce v-ați jucat în nisip sau când sunteți cu anumite mâncăruri în mână. Evita să citiți în timp ce mâncați, mai ales dacă citiți o carte care nu vă aparține, riscul de a o murdări este mare. Când deschideți o carte nu-i dați coperta peste cap, folosiți un semn de carte ca să marcați locul unde ați rămas cu cititul, feriți-vă să îndoiți colțul paginii ca semn. Evitați să scrieți pe cărți, nu faceți sublinieri, nu desenați și nu puneți notițe pe marginile foii. Dacă vreți să știți unde se găsesc anumite paragrafe, Este suficient să lipiți câte un postpaid în dreptul acestuia. La final postpaid-urile se pot îndepărta, iar cartea va rămâne curată, pregătită să fie recită oricând.
Când ieșiți să citiți în natură aveți grijă să nu lăsați cartea în bătaia soarelui sau în ploaie, se va deteriora rapid și va căpăta un aspect inestetic. Dacă aveți animale de companie nu lăsați cărțile pe jos, există riscul de a le găsi rupte sau de a nu le mai găsi deloc. Nu trântiți cărțile și nu le aruncați de colo-colo. Nu citiți în timp ce stați pe vasul toaletei. Este o lipsă de bun simț să îndoiți, să mâzgăliți sau să murdăriți cărțile pe care le-ați împrumutat de la bibliotecă sau de la prieteni, cărțile trebuie returnate în aceeași stare în care au fost luate la data stabilită. Dacă nu ați terminat de citit o carte și doriți să prelungiți perioada de împrumut trebuie să cereți acordul celui care va împrumutat-o. Dacă pierdeți o carte împrumutată cumpărați una nouă și oferiți-o la loc, este o grosolănie să vă faceți că ați uitat să o restituiți și să vă scuzați cu nonșalanță, “apoi nu o mai am, am pierdut-o pe undeva și nu o mai găsesc”.
De asemenea, trebuie în această ediție să fim atenți și să recunoaștem fiecare dintre noi care sunt beneficiile lecturii. Lectura ne educă, ne disciplinează, ne învață să conversăm asupra unui lucru, lectura ne ajută să ne îmbogățim vocabularul și să dezvoltăm limbajul, ne îmbogățește cultura generală, lectura bună ne lărgește orizontul oferindu-ne o perspectivă mai amplă asupra vieții. Lectura, cititul cărților bune ne dezvoltă spiritul critic, ne învață să comunicăm mai bine oferindu-ne noi subiecte de discuție sau ajutându-ne să ne formăm o părere despre domenii cât mai variate. Lectura binedispune, lectura liniștește și relaxează, de aceea: citiți, achiziționați-vă cărți bune, vizitați bibliotecile, împrumutați cărți. Împrumutați cărți de la prietenii voștri, susțineți pe cei care scriu cărți, pe cei care, dacă vreți, ajută la promovarea cărților. Sunt atâtea instituții, atâtea organizații care se ocupă de promovarea cărților, de citire, de lectură, merg pe satele îndepărtate și așa mai departe și duc cărți bune de citit copiilor de la școlile din satele țării noastre, din satele din apropierea noastră.
Lectura bună, cititul cărților bune este foarte important. Un mare filozof francez spunea “să citesc cărți bune este ca și cum ai purtau conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute”. De asemenea, Cartea Cărților, scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu, după cum o numește Sfântul Ioan Gură de Aur este sub inspirația Duhului Sfânt, scrisă de autor sfinți, este o carte deosebită, este cartea cărților și în ea găsim voia lui Dumnezeu, în ea găsim îndemnuri practice pentru viața de zi cu zi și este bine să citim din Sfânta Scriptură, din Biblie, în fiecare zi. Un text din Sfânta Scriptură în cartea Proverbelor sau Pildelor capitolul 18 versetul 15 spune că “o inimă pricepută dobândește știința și urechea celor înțelepți caută știința”. Să căutăm știința, să căutăm priceperea, să căutăm dialogul, conversația citind și recitind și întărindu-nel sub toate formele prin citirea din cărți bune.
Citiți cât mai mult cărțile bune, cărțile necesare pentru viață, pentru încurajare, pentru optimismul din inima dumneavoastră. Doamne ajută!