În 15 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Artei

de | apr. 15, 2025

Începând cu anul 2012, Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în data de 15 aprilie. Inițiativa i-a aparținut Asociației Internaționale de Artă, în cadrul Adunării Generale din 2011, desfășurată la Guadalajara, Mexic. Data a fost aleasă în cinstea lui Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452), pictor celebru, sculptor, arhitect, muzician, inventator, anatomist, geolog, inginer.

Termenul de artă provine din latinescul ars, care înseamnă pricepere, iscusința de a lucra un obiect oarecare, creație artistică. Scopul artei este să acționeze asupra conștiinței oamenilor, să îmbogățească și să dezvolte ideile, sentimentele și aspirațiile lor.

În Grecia antică, erau recunoscute șase forme de artă: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura și dansul. Ulterior, în 1911, cinematografia a fost adăugată ca a șaptea artă.

Asociația Internațională de Artă a fost fondată în 1952, cu participarea a 23 de guverne și 48 de asociații din 19 țări. Prima Adunare Generală a avut loc în 1954, la Veneția, unde s-au stabilit obiectivele organizației. Uniunea Artiștilor Plastici din România este membră a acestei organizații.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, spirit universalist și inventator înnăscut, a proiectat numeroase dispozitive inovatoare, de la mașini de zburat și un tanc la o mașină de socotit.

Deși majoritatea invențiilor sale nu au fost realizate în timpul vieții, unele, precum o mașină automată de bobinat și un dispozitiv de testare a rezistenței firelor, au fost aplicate imediat.

A realizat descoperiri importante în anatomie, inginerie civilă, optică și hidrodinamică, care au influențat ulterior știința, deși nu au fost publicate niciodată de el.

Este cunoscut în special pentru capodoperele „Mona Lisa”, „Cina cea de taină” și desenul „Omul Vitruvian”, lucrări care au devenit simboluri ale artei și cunoașterii umane.
Leonardo era un artist conștient de valoarea sa, aflat într-o rivalitate notorie cu Michelangelo.

Se spune că ar fi scris înainte de moarte „Io continuerò…” („Voi dăinui…”), dar această frază nu apare în notițele sale. Singurele documente din 1518 care s-au păstrat sunt câteva note domestice, aparent scrise de un servitor.

Foto credit: Facebook / National Museum of Art of Romania

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război din România

29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război din România

Marți este aniversată Ziua Veteranilor de Război din România, prilej cu care sunt programate mai multe ceremonii militare și religioase, atât în Capitală, cât și în țară. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007 de către Guvernul României, fiind...

Teodor M. Popescu trecea la viața veșnică în urmă cu 52 de ani

Teodor M. Popescu trecea la viața veșnică în urmă cu 52 de ani

Teodor M. Popescu, erudit istoric și teolog, a trecut la viața veșnică în urmă cu 52 de ani. Teodor M. Popescu s-a născut în data de 9 iunie 1893 în satul Boteni din Dâmbovița. A învățat la Seminarul Teologic și la Facultatea de Teologie din București pe care a...