În a treia zi de Crăciun, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a slujit în ținutul natal

de | dec. 27, 2022

În a treia zi de Crăciun, marți, 27 decembrie 2022, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Învierea Domnului” din Brăzești, filie a Parohiei Ortodoxe din Sartăș, județul Alba, ținutul natal al ierarhului.

În fața bisericii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost întâmpinat de numeroși consăteni și tineri îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei. Din sobor au făcut parte preotul paroh Ioan Vesa – tatăl ierarhului, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protosinghelul Luca Gheberta, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – pr. dr. Bogdan Chiorean, proinprotopopul Vicențiu Doru Zinveliu și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre trăirile ce ni le indică viețuirea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Ierarhul a mai spus că noi ar trebui să recunoaștem cu sinceritate și smerenie că fără Dumnezeu nu putem face nimic.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, un grup de tineri din localitate a interpretat „Craii”, o scenetă populară de Crăciun, cu caracter religios.

Apoi, preotul paroh Ioan Vesa a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. La rându-i, PS Părinte Benedict și-a exprimat bucuria slujirii în ținutul natal, în cea de-a treia zi de Crăciun.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, a numeroși credincioși și a fiilor satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Biserica „Învierea Domnului” din Brăzești a fost construită între anii 1936-1937, fiind sfințită de Mitropolitul Nicolae Colan. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori. Între ani 1997-1999, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Episcopului-vicar Benedict, care din anul 1983 până în prezent păstorește Parohia Sartăș și Filia Brăzești, din Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...