În a treia zi de Paști, Episcopul-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal Sartăș

de | mai 7, 2024

În a treia zi a Sfintelor Paști, marți, 7 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul natal Sartăș, care aparține de orașul Baia de Arieș, județul Alba.

În fața bisericii, ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de un sobor de clerici, alături de consăteni și tineri îmbrăcați în straie populare specifice Țării Moților.

De la ora 10:00, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei, în frunte cu protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian și preotul paroh Ioan Vesa, tatăl ierarhului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța trăirii bucuriei Învierii Domnului la timpul prezent.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.

La finalul Liturghiei, preotul paroh Ioan Vesa a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, împreună-slujire și binecuvântare.

La rându-i, PS Părinte Benedict și-a exprimat bucuria revederii cu cei dragi din localitatea natală.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților civile, a numeroși credincioși și fii ai satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurtă biografie

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara Vesa (dascăl de școală primară), primind la botez numele Valentin-Cosmin. Este cel de-al doilea copil al familiei, mai având un frate pe nume Marius-Ioan, inginer de profesie. Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, respectiv la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș. Biografia detaliată a ierarhului poate fi consultată AICI

Scurt istoric

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Sartăș a fost construită în anul 1992, fiind pictată în tehnica frescă, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Episcopului Benedict, care, din anul 1983 până în prezent, păstorește Parohia Sartăș și Filia Brăzești din Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2005, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pe atunci fiind Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA