În a treia zi de Paști, PS Benedict a slujit în satul natal și a primit titlul de „Cetățean de onoare al orașului Baia de Arieș”

de | apr. 18, 2023

În a treia zi de Paști, marți, 18 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul natal Sartăș, care aparține de orașul Baia de Arieș, județul Alba. 

Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de un sobor de clerici, alături de consăteni și tineri îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

De la ora 10:00, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei, în frunte cu protopopul de Câmpeni – preotul Andrei Bâldea, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui și preotul paroh Ioan Vesa – tatăl ierarhului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Învierea, întoarcere și înnoire”. Ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Învierii Domnului care semnifică trecerea de la întuneric la lumină, de la moarte la viață, de pe pământ la cer, dar mai poate însemna schimbare și începutul unei alte vieți.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și centrale din județele Alba și Bistrița-Năsăud, în frunte cu președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel, precum și a numeroși credincioși și a fiilor satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Cetățean de onoare

La finalul Liturghiei, primarul orașului Baia de Arieș, Traian Pandor, a rostit o scurtă alocuțiune și i-a oferit Episcopului-vicar Benedict titlul de „Cetățean de onoare al orașului Baia de Arieș”.

Apoi, preotul paroh Ioan Vesa a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, împreună-slujire și binecuvântare.

La rându-i, PS Benedict și-a exprimat bucuria slujirii în localitatea natală și i-a mulțumit primarului Traian Pandor pentru oferirea titlului de cetățean de onoare.

 

Scurtă biografie

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, respectiv la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș. Biografia detaliată a ierarhului poate fi consultată AICI

Scurt istoric

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Sartăș a fost construită începând cu anul 1992, fiind pictată în tehnica frescă, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Episcopului Benedict, care păstorește Parohia Sartăș și Filia Brăzești din anul 1983 până în prezent.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2005, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe atunci fiind Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...