Prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) , renumitul profesor și istoric Marius Turda ne propune o temă pe cât de inedită, pe atât de interesantă: „În căutarea românului perfect. Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă”.
Invitat la Radio Renașterea, istoricul Marius Turda, profesor la Oxford, Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române și unul din cei mai buni specialiști pe plan mondial în sfera cercetării unor teme precum eugenia, biopolitica, rasismul şi naționalismul, a împărtășit ascultătorilor noștri informații interesante și binevenite despre aceste teme, pe care istoria contemporană le abordează. De menționat este și faptul că invitatul nostru este membru fondator al „Centrului de Istorie a Eugeniei şi Rasismului” care funcționează sub cupola Institutului de Istorie „George Barițiu”, centru conectat cu alte 33 de instituții de cercetare de prestigiu din 18 țări de pe patru continente.
Profesorul Marius Turda este printre istoricii temerari care a îndrăznit să pornească să deconstruiască acest mit, această fantasmă, a „românului perfect”, temă, de-altfel, regăsită și la celelalte popoare. De ce nu am căutat până acum „românul perfect”? De ce a pornit profesorul Marius Turda în căutarea acestuia, care sunt izvoarele istorice la care a făcut apel, şi ce anume își propune această cercetare pe care a concluzionat-o în cea mai recentă carte? La cestea întrebări și la multe altele, răspunsuri foarte interesante regăsiți în emisiunea „Dialoguri”.