În Sâmbăta Mare, Mitropolitul Andrei i-a vizitat pe vârstnicii din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârstnice „Acoperământul Maicii Domnului” din Turda

de | mai 4, 2024

În Sâmbăta Mare, 4 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe vârstnicii găzduiți în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârstnice „Acoperământul Maicii Domnului” din Turda, județul Cluj. Cu acest prilej, ierarhul le-a adresat sfaturi și îndemnuri duhovnicești, i-a binecuvântat și le-a oferit ouă roșii, cărți de rugăciune și iconițe cu Învierea Domnului.

În fiecare an, în preajma marilor sărbători, Părintele Mitropolit Andrei efectuează vizite la mai multe centre de îngrijire din Arhiepiscopia Clujului, exprimându-și astfel grija și compasiunea pentru cei aflați în nevoi, precum și recunoștința pentru personalul care se ocupă de ei. Totodată, vizita pastorală se înscrie și în contextul proclamării anului 2024, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârstnice „Acoperământul Maicii Domnului” din Turda oferă găzduire pe perioadă nedeterminată, asistenţă medicală şi îngrijire, asistenţă paliativă, consiliere psihologică, socializare şi petrecere a timpului liber unui număr de 120 de persoane vârstnice, dintre care aproximativ 80 sunt imobilizate la pat.

Centrul de la Turda a fost înființat în anul 2004, iar pe lângă serviciile medicale şi socio-medicale, care constituie serviciile de bază, persoanele asistate beneficiază de o gamă variată de activităţi culturale şi de socializare, excursii şi, nu în ultimul rând, consiliere spirituală. Zilnic, în capela Centrului se oficiază rugăciunea de dimineaţă şi de seară, iar în duminici şi sărbători Sfânta Liturghie, conform celor afirmate de directorul Centrului, părintele Vasile Știopei.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 62 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, conform datelor de anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de personae.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Protopopiatul Turda

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA