În Sâmbăta Mare, Mitropolitul Andrei i-a vizitat pe vârstnicii găzduiți în trei centre sociale ale Arhiepiscopiei Clujului

de | apr. 15, 2023

În Sâmbăta Mare, 15 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe vârstnicii găzduiți în trei Centrele sociale din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, de pe raza județului Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, ierarhul le-a adresat sfaturi și îndemnuri duhovnicești, i-a binecuvântat și le-a oferit ouă roșii, cărți de rugăciune și iconițe cu Învierea Domnului.

În fiecare an, în preajma marilor sărbători, Părintele Mitropolit Andrei efectuează vizite la mai multe centre de îngrijire din Arhiepiscopia Clujului, exprimându-și astfel grija și compasiunea pentru cei aflați în nevoi, precum și recunoștința pentru personalul care se ocupă de ei. Totodată, vizita pastorală se înscrie și în contextul proclamării anului 2023, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

Prima oprire din cadrul vizitei pastorale a fost la Centrul rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale „Sfântul Filaret cel Milostiv” din Târlișua, unde sunt găzduiți 32 de vârstnici. Centrul oferă găzduire pe perioadă nedeterminată, asistenţă medicală și religioasă, consiliere psihologică, socializare şi petrecere a timpului liber. La dispoziția beneficiarilor se află mereu un medic primar, specializat în medicină generală, iar când situația se impune aceștia sunt trimiși la medici specialiști.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei, însoțit de arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, s-a deplasat la Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia si Elisabeta” din Maieru, care găzduieşte în prezent un număr de 27 de bătrâni. Centrul funcționează din anul 2015, ca serviciu social în regim rezidenţial pentru persoane vârstnice, asigurând găzduire pe o perioadă nedeterminată, servicii de asigurare a hranei şi suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire social-medicală, socializare şi petrecerea timplui liber, servicii de recuperare şi reabilitare, kinetoterapie, consiliere spirituală, consiliere psihologică, promovarea relaţiilor sociale și altele.

Centrul de la Maieru beneficiază de ample lucrări de renovare și extindere. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și cu sprijinul autorităților locale, în anul 2021, au fost demarate lucrările de extindere a centrului cu încă 4 camere duble cu baie proprie, conform președintelui Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, pr. Marius Pintican.

Cel de-al treilea centru vizitat de Înaltpreasfinția Sa a fost Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Ioachim si Ana” din localitatea Cușma, care oferă servicii pentru 40 de persoane, începând de la nevoile elementare de ajutor în hrănire, deplasare, igienă, până la asistență medicală permanentă sau de specialitate, în funcție de cerere și necesități. În cadrul centrului, la fel ca în celelalte două, există și o capelă care deservește nevoile spirituale ale beneficiarilor.

 

Scurt istoric

Pe lângă cele trei centre rezidențiale pentru persoane vârstnice: Centrul „Sfinții Ioachim si Ana” din localitatea Cușma, Centrul „Sfântul Filaret cel Milostiv” din Târlișua și Centrul „Sfinții Zaharia si Elisabeta” din Maieru, în cadrul Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, pastorația persoanelor vârstnice este concretizată și prin Centrul de zi pentru vârstnici „Sfântul și Dreptul Simeon” din Bistrița.

Centrele amintite mai sus se numără printre cele zece proiecte sociale și medico-social-filantropice desfășurate de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, o organizaţie non-guvernamentală, aflată în subordinea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înființată în anul 2012, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, ca o necesitate vitală de dezvoltare a asistenţei sociale în județul Bistrița-Năsăud.

Coordonatorul principal al celor zece proiecte și președintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud este preotul Marius Pintican.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 56 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane, printre care se află și vârstnicii din cele trei centre.

Daruri de Paști

Peste 1.300 de nevoiași au primit daruri de Paști din partea Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud, care a derulat și anul acesta campania umanitară „Faptele bune – urcuș spre Înviere!”.

Potrivit preotului Marius Pintican, președintele asociației, au fost strânse peste 5 tone de alimente.

Cu donațiile primite, Asociația Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud a sprijinit 380 de familii, la care se adaugă 50 de persoane private de libertate din Penitenciarul Bistrița.

De asemenea, pachete au primit și 150 de familii de la Cantina socială „Sfânta Filofteia”, 30 de pacienți de la secția de Hemodializă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița și alte 100 persoane vârstnice ocrotite în Centrele rezidențiale de la Cușma, Maieru și Târlișua. În plus, pe lângă pachetele de paști, 50 de familii au primit și sprijin financiar, în valoare de 15.000 lei.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...