În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

de | iun. 16, 2024

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă într-o lume globalizată și secularizată.

Organizat în perioada 16-26 iunie 2016 la Academia Ortodoxă din Creta, Sfântul și Marele Sinod a fost prezidat de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a participat la toate lucrările Sinodului.

Principalele teme abordate în cadrul ședințelor de lucru au fost: unitatea Bisericii Ortodoxe și mărturisirea de credință, importanța dialogului intercreștin și interreligios, secularizarea, căsătoria, științele naturii, tehnologia și criza ecolo

gică, respectul față de semeni, politica, tineretul și deschiderea față de lume.

Provocările cu care s-au confruntat Bisericile Ortodoxe în acești ani au arătat tocmai necesitatea reluării și cooperării tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale, explica în 2021 Pr. Viorel Ioniță pentru Basilica.ro.

„Numai pe această cale ele pot asigura credibilitatea mărturiei Bisericii Ortodoxe celei Una a lui Iisus Hristos în lumea de astăzi”.

Chiar dacă Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei și Georgiei au lipsit de la lucrări, observațiile lor au fost integrate ca îmbunătățiri în documentele prezentate plenului spre amendare și aprobare.

Ebook | Întrebări și răspunsuri despre Sfântul și Marele Sinod din Creta

Foto credit: arhivă Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...