Înaltpreasfințitul Andrei, în mijlocul bistrițenilor, în a doua zi de Crăciun

de | dec. 26, 2019

În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2019, la sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor bistrițeni. Este deja o tradiție ca în fiecare an, la marile sărbători de peste an, în a doua zi de Crăciun și Paști, ierarhul să se afle în cel de-al doilea județ al Arhiepiscopiei, pentru a aduce și credincioșilor de aici bucuria marii sărbători.

Cu acest prilej, la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei – preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul paroh Alexandru Vidican (Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, preotul prof. Nicolae Feier (Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”), preotul paroh Vasile Beni (Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”) și preotul Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat faptul că „Maica Domnului este raiul preafrumos, care-a tras pe Domnul jos”.

 

În cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ionuț Mitruț Pop-Ursu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Coroana”,  dirijată de prof. Rozalia Fucă-Tomescu. La chinonic, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna a interpretat mai multe colinde.

La finalul slujbei, preotul paroh Alexandru Vidican, protopop de Bistrița, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, în numele bistrițenilor, pentru că în fiecare an, în a doua zi de Crăciun, vine să le binevestească bucuria Nașterii Domnului.

În semn de prețuire și apreciere pentru implicarea activă în viața Bisericii, Mitropolitul Andrei a acordat directorului Palatului de Cultură din Bistrița, prof. dr. Dorel Cosma, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni; iar viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Marius Niculae, și directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistrița, Sever Moldovan, au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, directorul Direcției pentru Culte și Patrimoniu Cultural, Alexandru Uiuiu, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de numeroși credincioși bistrițeni.

 

Istoricul Bisericii „Coroana Maicii Domnului Panta Nossa”

Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. Ultima resfințire a avut loc în anul 1988, fiind săvârșită de vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira.

Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. În cadrul acestor parohii, slujește și preotul slujitor Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

Parohiile dețin o casă parohială „Casina Română”, construită în anul 1680, monument istoric, în care funcționează astăzi Protopopiatul Ortodox Bistrița.

În curtea bisericii s-a construit un monument închinat sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud, monument intitulat „Panteonul Bistriței”.

Începând cu 2017, lăcașul a intrat într-un amplu proces de conservare şi renovare, atât la interior, cât și la exterior, fiind resfințit de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, cu prilejul hramului.

Mai multe fotografii AICI  

În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2019, la sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 26 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...