Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a primit vizita unei delegații din ținutul natal al Mitropolitului Bartolomeu Anania

de | iun. 17, 2021 | Actualitatea religioasă

Joi, 17 iunie 2021, la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a primit vizita unei delegații din ținutul natal al vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Grupul a fost fost compus din scriitori și oameni de cultură din Râmnicu Vâlcea, precum și din satul natal al Mitropolitului Bartolomeu, localitatea Glăvile, județul Vâlcea.

În cadrul întâlnirii, Părintele Mitropolit Andrei a evocat personalitatea marelui ierarh și cărturar, opera și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii. Totodată,  i-a felicitat pe cei prezenți pentru faptul că prin activitățile lor culturale țin vie amintirea Mitropolitului Bartolomeu.

Scriitoarea Zenovia Zamfir, de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, a spus că întâlnirea cu Părintele Mitropolit Andrei a fost una de suflet.

Tot astăzi, aceștia au vizitat și sediul Radio Renașterea, unde au înregistrat o emisiune dedicată memoriei Mitropolitului Bartolomeu.

Vineri, 18 iunie, de la ora 15:00, delegația de la Vâlcea se va afla la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, la un eveniment cultural-aniversar dedicat vieții și operei Mitropolitului Bartolomeu, cu ocazia împlinirii în acest an a 100 de ani de la naștere si a 10 ani de la trecerea în veșnicie.

În cadrul întâlnirii vor fi lansate două volume. Un prim volum „Amintiri ale măreției trecutului îngropat de veacuri – Comuna Glăvile”, ediție îngrijită de Adrian Constantin, Maria Lică Cătană, Zenovia Zamfir, și un al doilea volum „Veșnicia unei clipe: Comuna Stănești județul Vâlcea”, ediție îngrijită de Zenovia Zamfir și Alin Pavelescu. Vor prezenta Zenovia Zamfir, Maria Cătană, prof. Ioan Seni și Elisabeta Scurtu.

Evenimentul este organizat de Despărțământul „Astra” din Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.

Foto credit: Arhid. Dan Văscu

Ultimele articole

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit...

„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

Un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală, debutează duminică, 25 iulie 2021,  la Memorialul Gherla. Este vorba despre...

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit joi, 22 iulie 2021, vârsta de 70 de ani.  Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și...