Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit Capela mortuară din Domnești

de | iul. 18, 2020 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 18 iulie 2020, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Domnești, Protopopiatul Bistrița, prilej cu care a liturghisit și a binecuvântat noua Capelă mortuară din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, preotul Nicolae Feier, fiu al satului, preotul paroh Lucian Blaga, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

„Sunt mulți care nu pun preț pe cele religioase, pe cele ale credinței, dar gândindu-ne la Evanghelia citită și la multe altele, noi realizăm că, până la urmă, Dumnezeu are ultimul cuvânt. A înviat-o pe fiica lui Iair și ne poate ajuta și pe noi în toate împrejurările vieții noastre.”

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ionuț Georgiu.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ierarhul i-a acordat preotului paroh, Lucian Blaga, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar primarului comunei Mărișelu, Horea Petruț, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.  De asemenea, donatorii și binefăcătorii au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit noua capelă mortuară din localitate, pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum. Aceasta a fost construită în perioada 2019-2020, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Mărișelu, comună de care aparține localitatea Domnești.

La eveniment au participat numeroși localnici și fii ai satului, precum și oficialități locale și județene, printre care președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Biserica din localitate, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, datează din anul 1889 și a fost ridicată de comunitatea evanghelică din Domnești. Acesta a fost cumpărată de Parohia Ortodoxă Domnești, iar în ultimii ani s-au realizat o serie de lucrări de renovare atât interioare, cât și exterioare. De asemenea, în anul 2012, au debutat lucrările de pictură, realizate în tehnica frescă de pictorul bisericesc Simion Seserman. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 13 mai 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Mai multe fotografii AICI  

Sâmbătă, 18 iulie 2020, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 18 iulie 2020

Foto credit: Dumitru Cucură

Ultimele articole

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

Vecernia plecării genunchilor | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Vecernia plecării genunchilor | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

În Duminica Rusaliilor, 20 iunie 2021, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com