Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Doctor Honoris Causa al Universității din Alba Iulia

de | mai 5, 2015

  Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a acordat marți, titlul de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului.

 

Festivitatea de acordare a acestui titlu s-a desfășurat de la ora 12.00 în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă, în cadrul Simpozionului Internațional „Ethosul misionar al Bisericii în post-modernitate”, care se va încheia mâine la Alba Iulia.


ips andrei drhc4Bine v-ați întors în casa pe care ați ctitorit-o Înaltpreasfinția voastră!

   ”Un titlu de Doctor Honoris Causa pentru un om special. Un om care a pus umărul la înființarea acestei instituții în anul 1991, iar Universitatea din Alba Iulia a început cu două specializări, Teologie Ortodoxă respectiv Istorie. Datorăm foarte mult lucruri cei care suntem acum aici, cei care am preluat frâiele instituției, cei care muncim în această instituție și în special cei care vă formați aici, în special preoții ortodocși care sunt absolvenți de Alba Iulia și care fac cinste acestei instituții și bineînțeles fac cinste și celor care îi pregătesc. Astăzi nu facem altceva decât să mulțumim unui ctitor de școală, să mulțumim unui om care s-a implicat și și-a dedicat o mare parte a vieții Albei Iuliei, instituției noastre și nu vreau să spun mai multe cuvinte decât: Bine v-ați întors în casa pe care ați ctitorit-o Înaltpreasfinția voastră”, a transmis rectorul Universității 1 Decembrie 1918, Daniel Breaz.

Universitatea din Alba Iulia, întemeiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andreiips andrei drhc2

   Decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Ioan Emil Jurcan, a prezentat Laudațio. ”Eu cred că aplauzele dumneavoastră țin loc de Laudațio și este chiar mai mult, este un gând de suflet pe care voi l-ați pus astăzi în palmele voastre și l-ați reverberat peste zidurile acestei cetăți. Pentru mine este astăzi unul dintre momentele de sensibilitate sufletească. Este o zi specială a școlii noastre și o cinste și pentru Universitatea din Alba Iulia, o universitate care a început cu două puncte de referință specifice acestui oraș, cu istoria și cu spiritualitatea. Două secții care au început printr-o binecuvântare de ierarh. În vremea destul de tulbure a începutului, a restructurării unei gândiri românești și prin insistența lui și a altor oameni de suflet s-a punctat pe harta culturii românești o universitate minunată, iar pe harta Patriarhiei, una din școlile de teologie cele mai serioase, care nu și-a propus niciodată să aibă număr mare ci intensitate și profunzime. Pentru toată paternitatea spirituală, pentru toate lucrurile pe care le-ați construit aici, pentru umbra sfântă și binecuvântată pe care ați imprimat-o lucrărilor înfăptuite, vă mulțumim!”, a conchis pr. prof. Emil Jurcan.

ips andrei drhc3Altarul ca să fie și pietrele să ție, cer inima și viața zidite-n temelie

În prelegerea festivă, IPS Andrei a vorbit despre misiunea Bisericii în lume, dat fiind și faptul că anul acesta a fost declarat de Patriarhia Română an comemorativ al misiuni parohiei. Părintele Mitropolit a arătat faptul că, în istoria Bisericii, misiunea bine făcută s-a concretizat în înființarea de noi comunități unde domnea dragostea lui Hristos. Noi credem că rugăciunea Bisericii ne-a ajutat să trecem prin toate încercările care au fost și mai sunt, a mai spus IPS Părinte Andrei.

Puteți asculta aici un fragment din prelegerea susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la Alba Iulia, cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa

   La ceremonia de la Alba Iulia a fost prezent și Inaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei alături de oficialitățile locale și județene. De asemenea, de la Cluj, a fost prezentă la eveniment o delegație formată din membrii Permanenței Centrului eparhial și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Traseu biografic

  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus (judeţul Maramureş), din părinţii Andrei şi Elena, ca primul dintre cei trei copii (urmat de un frate, astăzi inginer în Sibiu şi de o soră, astăzi preoteasă-învăţătoare în Maramureş). A urmat liceul în Cehul Silvaniei (Astăzi Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti”) şi cursurile Facultăţii de „Construcţii Căi Ferate” din Bucureşti (între anii 1967-1972). A fost repartizat inginer la Întreprinderea de „Construcţii Căi Ferate” din Cluj-Napoca. Din 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu (licenţa în 1978). În 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Clujului, Dr. h.c. Teofil Herineanu, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). În 1985 a fost transferat, la solicitarea Episcopului Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română „Maieri I” din Alba Iulia şi numit vicar administrativ.

   A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe Arhid. Prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleaşi secţii – Teologie Sistematică – sub îndrumarea Acad. Prof. univ. dr. Pr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

   În februarie 1990 a fost ales (de către Sfântul Sinod al B.O.R.) şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

   În anul 2011 a fost ales (de către Sf. Sinod al B.O.R.) Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către P. F. Patriarh Daniel, la 25 Martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Dimensiuni pastoral-misionare şi ecumenice ale activităţii

   Pe parcursul celor 21 ani de arhipăstorire în Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia au fost construite 120 biserici noi (dintre care 40 sunt în curs de finalizare), au fost pictate (sau au beneficiat de o restaurare a picturii) 160 de biserici (inclusiv Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia) şi au fost construite 70 de noi case parohiale. S-au derulat în roşu lucrările de construcţie a noilor edificii de la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia (complex preuniversitar şi biserică pentru elevi).

Au fost înfiinţate 45 de noi mănăstiri şi schituri în cele două judeţe (Alba şi Mureş) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În planul asistenţei sociale a creat la Alba Iulia prima structură de asistenţă socială a Bisericii Ortodoxe Române („Filantropia Ortodoxă”), ulterior aceasta devenind cea mai ramificată reţea eparhială din România, cuprinzând astăzi aproape 70 de unităţi de asistenţă socială, toate sub patronajul Bisericii (orfelinate, case de copii de tip familial, cămine de bătrâni, cantine sociale, cabinete medicale etc.).

   A înfiinţat Tipografia „Reîntregirea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei şi Editura „Reîntregirea”, punând şi bazele Revistei „Credinţa Străbună”. De asemenea, a fost înfiinţat Radioul creştin-ortodox „Reîntregirea” Alba Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei. A fost redactorul-realizator permanent al emisiunii „Cuvântul Ierarhului” de la Radioul creştin-ortodox „Reîntregirea” Alba Iulia şi, mai recent, de la Radio „Renaşterea” Cluj-Napoca.

  A susţinut nenumărate conferinţe pe teme culturale şi duhovniceşti (în Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Iaşi, Oradea, Alba Iulia, Baia Mare etc.) şi a participat la numeroase emisiuni televizate (la Televiziunea Naţională şi la posturile locale de televiziune).

  Este, alături de Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, membru al Comitetului Director al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, care oferă anual burse elevilor şi studenţilor cu situaţie financiară precară.

   De la instalarea la Cluj, în Catedrala Mitropolitană, derulează Proiectul Catehetic „O seară cu Domnul Hristos şi cu Preasfânta Sa Maică”, în fiecare duminică, de la ora 18.00 (Mitropolitul susţine săptămânal cateheze dedicate tinerilor).

Distincţii

   Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002; este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria), din februarie 2007; este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a multe diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase, ecumenice sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări ecumenice naţionale şi internaţionale. În 2014 a fost decorat de Casa Regală a României, cu distincţia „Nihil Sine Deo“.

Profil academic

  Este autorul a circa 20 cărţi şi monografii de specialitate; la începutul activităţii didactice a realizat, din interes didactic-pastoral, şi două traduceri. Este autorul a mai mult de 100 articole în reviste şi proceeding-uri internaţionale şi a editat 10 volume la conferinţe internaţionale in domeniile Teologia Culturii şi Teologie Fundamentală. A editat trei recunoscute colecţii de carte („Isvoare duhovniceşti”, „Logos şi Symbol” şi „Pastorală Misionară – Misiologie Pastorală”) la Editura „Reîntregirea”, din care au apărut câte 20 de volume.

  Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „M. Simion Ştefan” Alba Iulia şi al două şcoli teologice postliceale: Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară din Târgu Mureş şi Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară din Aiud.

  Şcoala creată la Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, devenită adevărată Şcoală de Excelenţă Teologică, având toate etajele de cercetare academică, licenţă, masterat, doctorat (acesta din urmă cu patru linii de cercetare), constituie creaţia de suflet a arhipăstorului Andrei Andreicuţ. Pentru această instituţie a construit o clădire de aproximativ 3 milioane de euro. Predă, atât la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din 2010 este îndrumător de doctorat la disciplina Morală şi Spiritualitate Ortodoxă. La Cluj-Napoca a inaugurat lucrările la Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, cuprinzând trei edificii studenţeşti şi o capelă universitară.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA