Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului: „Fără luptă nu există cunună”

de | oct. 14, 2016 | Actualitatea religioasă

Mulțime de credincioși din Arhiepiscopia Clujului, dar și din zonei Moldovei, au participat vineri, 14 octombrie 2016, la hramul mănăstirii clujene de la Râșca Transilvană, așezământ aflat sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujbele speciale dedicate sărbătorii hramului au început joi seara, cu Privegherea, oficiată în cinstea sfintei ocrotitoare și au continuat vineri cu Sfânta Litrughie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de peste 35 de preoți și diaconi.

În cadrul cuvântului de învățătură Părintele Mitropolit a explicat creștinilor că fără luptă nu există IMAG0028 (1)cunună și le-a oferit drept exemplu viața Sfintei Cuvioase Parascheva.

La finalul Sfintei Liturghii părintele stareț, Casian Ioana i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Andrei pentru bucuria de a participa la sărbătoarea hramului mănăstirii și pentru neîncetata purtare de grijă. La rândul său, Părintele Mitropolit l-a felicitat pe părintele stareț, pentru frumoasa pictură a bisericii, realizată în tehnica frescă, de o echipă de picturi din București, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

Sărbătoarea Mănăstirii Râșca Transilvană s-a încheiat cu sfințirea crucii cu postament din spatele Sfintei Mese, obiect donat de o familie de credincioși români din Franța.

Situată în zona Munților Apuseni, la confluența drumurilor care unesc județele Cluj, Alba și Bihor, pe IMAG0030locul unde s-au luptat și s-au jertfit mulți fii ai neamului nostru românesc, Mănăstirea Rășca Transilvană este un loc de reculegere și rugăciune pentru toți pelerinii ce-i trec pragul. Aici, toate sufletele ostenite și împovărate, ce caută întâlnirea cu Dumnezeu, primesc un cuvânt duhovnicesc protector și încurajator.

În anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, au început lucrările noii biserici, al cărei hram este „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Tot în 2002 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, care a fost pictată în ultimii trei ani, de o echipă de picturi din București, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

 

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...