Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului: „Fără luptă nu există cunună”

de | oct. 14, 2016 | Actualitatea religioasă

Mulțime de credincioși din Arhiepiscopia Clujului, dar și din zonei Moldovei, au participat vineri, 14 octombrie 2016, la hramul mănăstirii clujene de la Râșca Transilvană, așezământ aflat sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujbele speciale dedicate sărbătorii hramului au început joi seara, cu Privegherea, oficiată în cinstea sfintei ocrotitoare și au continuat vineri cu Sfânta Litrughie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de peste 35 de preoți și diaconi.

În cadrul cuvântului de învățătură Părintele Mitropolit a explicat creștinilor că fără luptă nu există IMAG0028 (1)cunună și le-a oferit drept exemplu viața Sfintei Cuvioase Parascheva.

La finalul Sfintei Liturghii părintele stareț, Casian Ioana i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Andrei pentru bucuria de a participa la sărbătoarea hramului mănăstirii și pentru neîncetata purtare de grijă. La rândul său, Părintele Mitropolit l-a felicitat pe părintele stareț, pentru frumoasa pictură a bisericii, realizată în tehnica frescă, de o echipă de picturi din București, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

Sărbătoarea Mănăstirii Râșca Transilvană s-a încheiat cu sfințirea crucii cu postament din spatele Sfintei Mese, obiect donat de o familie de credincioși români din Franța.

Situată în zona Munților Apuseni, la confluența drumurilor care unesc județele Cluj, Alba și Bihor, pe IMAG0030locul unde s-au luptat și s-au jertfit mulți fii ai neamului nostru românesc, Mănăstirea Rășca Transilvană este un loc de reculegere și rugăciune pentru toți pelerinii ce-i trec pragul. Aici, toate sufletele ostenite și împovărate, ce caută întâlnirea cu Dumnezeu, primesc un cuvânt duhovnicesc protector și încurajator.

În anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, au început lucrările noii biserici, al cărei hram este „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Tot în 2002 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, care a fost pictată în ultimii trei ani, de o echipă de picturi din București, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

 

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...