Inaugurarea unui nou centru social al Bisericii la Șimleu Silvaniei

de | mai 26, 2015

La Parohia “Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Șimleu Silvaniei a fost inaugurat astăzi Centrul de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia”. Evenimentul a fost precedat de slujba sfințirii apei în biserica parohiei, slujbă săvârșită e către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu un sobor de preoţi. La eveniment au participat reprezentanți ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, organism intermediar de implementare pentru Programul Operaţional Regional (POR), ai firmei de consultanţă şi ai firmei care a executat lucrările de construcţie.

De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai principalelor instituții ale administrației județene și locale, ai instituţiilor de învăţămând judeţene şi locale, ai firmelor locale colaboratoare, care au sprijinit realizarea obiectivului, precum şi personalul didactic voluntar, care îşi va desfăşura activitatea la Centru, elevi-beneficiari, părinţi, enoriaşi ai parohiei şi cetăţeni ai oraşului Şimleu Silvaniei. În continuare, noul centru a fost sfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu și inaugurat în mod ofocial.

Centrul de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia” a fost ridicat de către parohie, prin truda părintelui Paroh Vasile Boșca, prin accesarea de fonduri europene, având o suprafaţă de 700 mp, costurile investiţiei în corpurile A şi B totalizând suma de 2.536.000 lei.

Proiectul are denumirea „Dezvoltarea serviciilor sociale furnizate de Parohia Ortodoxă Română Şimleu-Silvaniei prin înfiinţarea Centrului de servicii sociale cu destinaţie multifuncţională „Filantropia”, Cod SMIS 14704, a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenție 3.2 „Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” şi s-a derulat în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, în calitate de  Autoritate de Management şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord–Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Piatra de temelie a noului Centru a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Petroniu în urmă cu un an, în cea de-a treia zi de Paști. De atunci lucrările au evoluat cu repeziciune, așa încât astăzi lucrările sunt finalizate într-o manieră de excepţie, iar centrul este dotat cu toate cele necesare bunei desfășurări a activităților.

Inaugurare Centru Social Simleu 16

De serviciile sociale, oferite de către parohie în cadrul Centrului Multifuncțional „Filantropia”, vor beneficia un număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Aceștia vor fi selectați pe baza unei anchete sociale individuale și vor proveni din familii aflate în risc social sau din rândul copiilor care întâmpină dificultăți de asimilare a cunoștințelor sau chiar de promovabilitate școlară. Astfel, în baza proiectului de finanțare, copiii care vor primi ajutor provin din familii care prezintă dificultăți materiale sau locuiesc în condiții precare, copii ai căror părinți prezintă probleme grave de sănătate sau sunt plecați la muncă, în afara granițelor țării, copii proveniți din cadrul familiilor monoparentale sau care prezintă risc de abandon şcolar. Vor avea prioritate, în vederea primirii în acest Centru, copiii proveniți din sistemul rezidențial al DGASPC Sălaj.

În urma unui studiu efectuat la nivelul școlilor din Șimleu Silvaniei, s-a convenit ca în grupul țintă, vizat de proiect, să fie incluși și 20 de copii dotați și supradotați, dar care nu au posibilități pentru o pregătire suplimentară temeinică.

Obiectivele acestui nou Centru sunt diverse: crearea unui mediu adecvat pentru activitățile de învățare, sprijin în efectuarea temelor și însuşirea tehnicilor de asimilare cognitivă, consiliere psihologică pentru copil și familie, activități de petrecere a timpului liber, activități de orientare școlară și profesională, de formare a abilităților sociale și de formare a deprinderilor pentru o viață independentă. Prin toate acestea se urmărește prevenirea abandonului școlar, creșterea promovabilității copiilor proveniți din familii cu risc social, menținerea copiilor în familia naturală și prevenirea instituționalizării copiilor.

În cadrul Centrul de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia” se vor asigura copiilor oportunități multiple de odihnă, de pregătire a temelor, socializare și recreere. Toate aceste activități se vor desfășura sub atenta supraveghere a unor cadre specializate. Personalul care se va ocupa de desfășurarea în bune condiții a activităţilor din Centru va fi format dintr-un asistent social, un logoped, un consilier școlar, un psiholog și trei cadre didactice.

Activitățile vor fi corelate cu vârsta, potențialul de dezvoltare și opțiunile personale. Spaţiile au fost gândite în aşa fel încât să fie amenajate special şi dotate corespunzător pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de siguranţă, accesibile tuturor copiilor şi adecvate vârstei acestora.

Tot în cadrul Centrului de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia”, în spațiile de la mansardă, au fost prevăzute patru locuințe de tranzit cu 12 locuri de cazare. Beneficiarii vor fi tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care au ieșit din sistemul de protecție socială a Statului Român. Aceștia vor fi stimulaţi să se autogospdărească, să-şi gestioneze resursele şi să-şi dezvolte capacităţile de integrare în societate. Prin serviciile Centrului, pe lângă cazare, li se va asigura o masa caldă la Cantina Socială a parohiei şi consiliere psihologică pentru a-i ajuta la integrarea în viaţa socială.

În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată. Astfel, cantina a fost dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde (mese, scaune, dulapuri de depozitare, rafturi) şi echipamente electrice şi electro-casnice adecvate pentru pregătirea mesei, stocarea alimentelor şi curăţenie.

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...