Încep manifestările care celebrează Centenarul Constituției României Întregite (1923–2023)

de | mart. 17, 2023 | Comunicate de presă

Curtea Constituțională a României organizează luni, 27 martie, la Sala „Regele Mihai I al României” de la Senat, o Adunare solemnă dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite din 1923.

La Adunarea solemnă vor participa Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Koen Lenaerts, judecătoarea CJUE Octavia Spineanu-Matei, Președinta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, Președintele Asociației Curților Constituționale Francofone (ACCF), Mamadou Badio Camara, judecătorii constituționali ai Republicii Moldova, președinți și judecători ai altor curți constituționale europene, înalți reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și reprezentanți ai mediului academic din țară și străinătate.

Printre personalitățile invitate se numără Părintele Patriarh Daniel, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, Președinta ad interim a Senatului, Alina Ștefania Gorghiu, Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Alina Corbu.

Evenimentul deschide seria de manifestări organizate în cadrul „Centenarului Constituției României Întregite”, declarat ca atare în luna ianuarie.

Vor fi prezentate exemplarele originale ale Constituției din 1923 și Constituției din 1866, în cadrul unei expoziții tematice de documente și fotografii relevante, organizată în Foaierul Senatului.

Cu același prilej, în colaborare cu Romfilatelia, va fi lansată o emisiune de mărci poștale dedicată „Centenarului Constituției României Întregite”.


În 28 martie 2023 se împlinesc 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite. Actul marchează un moment unic în istoria constituțională și statală a României, prin care s-a desăvârșit și s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul național al românilor de înfăptuire a statului național unitar român.

Adoptarea Constituției din 1923 a permis unificarea legislativă și administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

Potrivit Constituției din 1923, România era o monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Constituția din 1923 a fost scrisă pe baza celei din 1866, păstrând 78 dintre articolele vechi între cele 138 ale versiunii sale finale.

Regele exercita puterea executivă. Printre prerogativele sale: numea și revoca miniștrii, promulga legile, era comandantul armatei, avea drept de veto, putea bate monedă și putea convoca și dizolva parlamentul.

Constituția din 1923 consacra principiul separării puterilor în stat: legislativă – exercitată de Parlamentul bicameral și Rege; executivă – Regele, prin intermediul Guvernului format de partidul sau alianța care câștiga alegerile parlamentare; judecătorească – Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele de judecată.

Totodată, Constituția din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria României „dreptul de a judeca constituționalitatea legilor și a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituțiunii” (art. 103).

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Mai multe din Comunicate de presă
Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat...

Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști

Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis un comunicat în contextul zilei de 9 martie, Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. În comunicat se subliniază că „Biserica Ortodoxă Română își arată constant prețuirea față de...