Încep manifestările care celebrează Centenarul Constituției României Întregite (1923–2023)

de | mart. 17, 2023

Curtea Constituțională a României organizează luni, 27 martie, la Sala „Regele Mihai I al României” de la Senat, o Adunare solemnă dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite din 1923.

La Adunarea solemnă vor participa Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Koen Lenaerts, judecătoarea CJUE Octavia Spineanu-Matei, Președinta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, Președintele Asociației Curților Constituționale Francofone (ACCF), Mamadou Badio Camara, judecătorii constituționali ai Republicii Moldova, președinți și judecători ai altor curți constituționale europene, înalți reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și reprezentanți ai mediului academic din țară și străinătate.

Printre personalitățile invitate se numără Părintele Patriarh Daniel, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, Președinta ad interim a Senatului, Alina Ștefania Gorghiu, Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Alina Corbu.

Evenimentul deschide seria de manifestări organizate în cadrul „Centenarului Constituției României Întregite”, declarat ca atare în luna ianuarie.

Vor fi prezentate exemplarele originale ale Constituției din 1923 și Constituției din 1866, în cadrul unei expoziții tematice de documente și fotografii relevante, organizată în Foaierul Senatului.

Cu același prilej, în colaborare cu Romfilatelia, va fi lansată o emisiune de mărci poștale dedicată „Centenarului Constituției României Întregite”.


În 28 martie 2023 se împlinesc 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite. Actul marchează un moment unic în istoria constituțională și statală a României, prin care s-a desăvârșit și s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul național al românilor de înfăptuire a statului național unitar român.

Adoptarea Constituției din 1923 a permis unificarea legislativă și administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

Potrivit Constituției din 1923, România era o monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Constituția din 1923 a fost scrisă pe baza celei din 1866, păstrând 78 dintre articolele vechi între cele 138 ale versiunii sale finale.

Regele exercita puterea executivă. Printre prerogativele sale: numea și revoca miniștrii, promulga legile, era comandantul armatei, avea drept de veto, putea bate monedă și putea convoca și dizolva parlamentul.

Constituția din 1923 consacra principiul separării puterilor în stat: legislativă – exercitată de Parlamentul bicameral și Rege; executivă – Regele, prin intermediul Guvernului format de partidul sau alianța care câștiga alegerile parlamentare; judecătorească – Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele de judecată.

Totodată, Constituția din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria României „dreptul de a judeca constituționalitatea legilor și a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituțiunii” (art. 103).

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

Camera deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care anul 2025 a fost declarat la nivel național Anul Centenar al Patriarhiei Române. Proiectul a fost conceput în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea...

CTP – Mai mulți pensionari au dreptul la abonament gratuit

CTP – Mai mulți pensionari au dreptul la abonament gratuit

Primăria Municipului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A  anunţă ca s-au  majorat plafoanele  de la care pensionarii au dreptul la abonament gratuit și invită pensionarii, persoanele peste 70 de ani si cetatenii de onoare la Centrele de vanzare...

Restrictiile de circulatie pentru liniile de autobuze 37 și  38

Restrictiile de circulatie pentru liniile de autobuze 37 și  38

Cu ocazia meciului de fotbal dintre CFR 1907 Cluj si Rapid Bucuresti, care se va desfasura in 10 Februarie 2024, de la ora 21:15, pe stadionul „Dr. Constantin Radulescu”, Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator ca in ziua meciului vor...

Patriarhia Română împlineşte 99 de ani de la înfiinţare

Patriarhia Română împlineşte 99 de ani de la înfiinţare

Patriarhia Română împlinește duminică 99 de ani de la înființare. Întrunit în ședința de lucru din 4 februarie 1925, Sfântul Sinod a luat hotărârea de înființare a Patriarhiei Ortodoxe Române. Procesul începuse imediat după Marea Unire din 1918. Istoric La finalul...

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2023 | Comunicat de presă

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2023 | Comunicat de presă

Sâmbătă, 3 februarie 2024, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei...