Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului la Nicula. Episcopul Benedict a slujit în biserica de lemn a mănăstirii

de | aug. 1, 2023

În biserica monument istoric de la Nicula a fost oficiată marți, 1 august 2023, prima Sfântă Liturghie din Postul Adormirii Maicii Domnului şi din acest an.

Postul închinat Maicii Domnului este singura perioadă din timpul anului când se slujeşte în lăcaşul de cult monument istoric.

Liturghia a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de părinții călugări ai mănăstirii.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Postul Sfintei Marii ca pelerinaj spre marele praznic al Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, a făcut referire și la pericopa evanghelică rânduită de Biserică a se citi astăzi, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului.

Un gând scurt, concluziv, la această săvârșire de taină a Sfintei Liturghii, și un gând dătător de ton pentru perioada care urmează și pe care aș dori să îl fac părtășie cu dumneavoastră, este legat de fragmentul evanghelic pe care l-am ascultat la Sfânta Liturghie. Este unul foarte greu. Zice Domnul că „vă trimit pe voi ca niște oi în mijlocul lupilor”. Deja ți se blochează inima când auzi așa ceva. Oare, ce părinte își trimite copiii la asemenea pericole? Să te simți ca o oaie împresurată de lupi? Și totuși, învățăm de la Domnul, că a fi în Biserică nu este un lucru simplu și nu este un lucru confortabil. Și, cine își asumă lucrul acesta, și-l asumă ținând cont de ceea ce presupune. Adică, dacă vrei să-I urmezi lui Hristos, nu ai altă variantă decât să te asemeni unei oițe, care este blândă prin excelență. Deci, nu există alte variante, altă șansă în Biserică, decât să fii blând, indiferent de ce ți-ar face unii și alții. Și, mai mult decât atât, să fii conștient că, dacă ești blând, ești înconjurat de lupi. Totuși, în condițiile acestea, zice Domnul mai departe: „să fiți înțelepți ca șerpii și fără de răutate ca porumbeii”. Înțelepciunea acesta despre care vorbește Domnul este tradusă de Părinții Bisericii ca prudență. (…) Apoi, ceea ce este și mai frumos, zice Domnul, „indiferent ce se va întâmpla, să nu uitați un lucru, dacă voi vă asumați a fi discipolii mei, urmașii mei, și vă puneți în situațiile cele două, adică prudenți ca șerpii și fără de răutate ca porumbeii, în orice context, nu vă voi părăsi, vă voi da cuvânt, vă voi arăta ce să faceți și, mai ales, voi fi cu voi. Acesta e cel mai important lucru din lumea aceasta: indiferent de ce trăim și cum trăim, să avem această conștiință, dar mai mult decât o conștiință, o certitudine, că Domnul este cu noi și când suntem în mijlocul lupilor, și când suntem în siguranță, în orice situație. De fapt, nici nu mai contează dacă ești sau nu în siguranță, atâta vreme cât îl simți pe Domnul cu tine.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit și despre tradiția pelerinajelor și despre însemnătatea frumoaselor biserici de lemn, specifice neamului nostru:

Care era lucrarea frumoasă a lui Dumnezeu cu bisericuțele de lemn? Pe de o parte, știm că noi, în trecut, nu aveam voie să ne facem biserici de zid și bisericii mari. De aceea avem foarte multe biserici de lemn. Dar, Dumnezeu întoarce toate înspre bine. O bisericuță ca și aceasta (de la Nicula) se și numea în vechime „biserică pe roți”. De ce „biserică pe roți”? Pentru că, vedeți cât este de micuță, fiecare bârnă era numerotată și, când veneau străinii și cei necredincioși asupra poporului, primul lucru pe care strămoșii noștri îl făceau nu era să-și ia bunurile, ci să-și demonteze biserica, să o pună în car și, acolo unde fugeau, în munți, să-și ducă biserica. Inclusiv această biserică a avut o istorie mișcătoare, a fost în mai multe locuri până când a venit aici, la Mănăstirea Nicula.

Dar care este ideea pe care mi-o descoperă o „biserică pe roți”? De fapt, ne arată că viața noastră se desfășoară sub chipul unui pelerinaj. Întreaga biserică este mișcătoare, ne arată pe noi în mișcare către Împărăția lui Dumnezeu.

Așa că astăzi, în mod simbolic, începem pelerinajul de la Mănăstirea Nicula prin săvârșirea primei Sfinte Liturghii în această bisericuță.

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul poate fi ascultat integral aici:

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țară. Prima mărturie care atestă istoric aşezarea monahală de la Nicula este legată de prezenţa unei biserici de lemn, în stil maramureşan, cu hramul „Sfânta Treime”, datată 1552.


Citește și despre:

Prețiosul monument istoric de lemn al Mănăstirii Nicula

Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului la Nicula. Episcopul Benedict a slujit în biserica de lemn a mănăstirii


Mănăstirea Nicula este binecunoscută credincioșilor pentru Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, pictată în 1681 de preotul Luca.

Așezământul monahal îşi va serba hramul pe 15 august, cu prilejul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare la care sunt așteptați sute de mii de pelerini din toate colțurile țării să aducă cinstire icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Mai multe imagini AICI.

Foto: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...